Cvičení NATO v Gruzii je podle Ruska provokace

Moskva - Rusko označilo plány Severoatlantické aliance na vojenské cvičení v Gruzii za provokaci. Ruský velvyslanec při NATO už organizaci vyzval, aby manévry zrušila nebo odložila. NATO plánuje cvičení na květen. Zúčastnit by se ho mělo 1300 vojáků z 19 zemí. Moskva Gruzii považuje za sféru svého vlivu. Napětí mezi oběma státy vzrostlo po loňské letní válce o gruzínské separatistické regiony Jižní Osetii a Abcházii.

„Je to absurdní a je to provokace,“ řekl agentuře Reuters ruský velvyslanec při alianci Dmitrij Rogozin. „Požádal jsem generálního tajemníka NATO o odklad tohoto cvičení nebo o jeho zrušení,“ dodal.

Rusko a Gruzie se dnes také navzájem obvinily ze soustřeďování vojenských jednotek v oblastech, kde proti sobě stojí jejich síly, a z přípravy „provokací“. Mise Evropské unie, která monitoruje příměří v Gruzii, potvrdila, že registruje nové ruské jednotky s vojenskou technikou u hranic Jižní Osetie a Abcházie s územím kontrolovaným Gruzií. Nezjistila prý ale žádné posílení gruzínských jednotek u hranic.

Cvičení NATO v Gruzii

KDY?    6. května - 1. června 2009

KDE?    20 km od Tbilisi

KDO?    dohromady 1300 vojáků z 19 států (Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bosna a Hercegovina, Británie, Česká republika, Gruzie, Chorvatsko, Kanada, Kazachstán, Maďarsko, Makedonie, Moldavsko, Řecko, Srbsko, Spojené arabské emiráty, Španělsko, Turecko a USA)

Alianční manévry jsou naplánovány na dobu mezi 6. květnem a 1. červnem a odehrají se nedaleko Tbilisi. Severoatlantická aliance uvedla, že akce byla naplánována ještě před začátkem konfliktu v Gruzii, jejím cílem je prý zlepšení koordinace mezi členskými státy NATO a partnerskými zeměmi. Manévrů se má zúčastnit celkem 1 300 vojáků z 19 států, včetně České republiky. 

To se ale nelíbí Rusku, které se snaží prosadit svůj vliv v této oblasti. Moskva se zapojila do konfliktu s Gruzií loni v srpnu, kdy se ruské a gruzínské jednotky střetly na území Jižní Osetie. Ruští vojáci gruzínské síly z Jižní Osetie vytlačili a pak se sami přesunuli do gruzínského vnitrozemí.

Rusko prosazuje samostatnost jak Jižní Osetie, tak i další separatistické oblasti v Gruzii - Abcházie. Rusko oficiálně uznalo samostatnost těchto regionů.

Vydáno pod