Teroristé se loni v EU pokusili o 515 útoků, teror je ale na ústupu

Brusel - Na území Evropské unie se teroristé za rok 2008 pokusili o 515 útoků, je to téměř o čtvrtinu méně než v roce 2007. Uvádí to dnes zveřejněná zpráva Evropského policejního úřadu (Europol). Dále z ní vyplývá, že policisté zadrželi v EU v souvislosti s útoky celkem 1009 podezřelých osob. Jako největší hrozbu v EU loňského roku Europol neoznačuje islamistické radikály, nýbrž separatisty, například z baskické organizace ETA.

K úspěšným útokům došlo za rok 2008 v sedmi státech EU - v Irsku, Velké Británii, Francii, Španělsku, Itálii, Řecku a Rakousku. K zadržení podezřelých osob došlo loni na území 13 členských států včetně Slovenska či Německa.

Zpráva dále uvádí, že se islámským teroristům na území EU v roce 2008 útok nepodařil. Europol ale přesto varuje, že islámští radikálové zůstávají vážnou hrozbou pro celý svět včetně EU. Podle policistů bylo totiž 187 ze zadržených podezřelých osob zatčeno právě pro podezření z plánování terorismu souvisejícím s cíli islámských radikálů. „Bezpečnostní složky musejí být i nadále ostražité,“ uvedl zástupce ředitele Europolu Mariano Simancas.

V současné době jsou pro EU největší hrozbou útoky separatistů, z 515 jich bylo 397, přičemž drtivá většina ve Francii nebo Španělsku. Při loňských útocích separatistů z ETA zahynuli čtyři lidé.

Vydáno pod