Povstalci zaútočili na jihosúdánské město - 75 mrtvých

Juba - Nejméně 75 mrtvých si dnes vyžádaly v Jižním Súdánu boje mezi povstaleckou skupinou a vládními silami. Ty zareagovaly na útok povstalců, kteří se snažili obsadit jihosúdánské město v provincii Unity State, kde má nejmladší africký stát umístěnu většinu ropných zařízení. Ministr informací Gideon Gatpan Thoar podle agentury AFP oznámil, že mezi mrtvými je minimálně 60 rebelů.

Útok nastal mezi 5:00 a 6:00 místního času (4:00 a 5:00 SELČ) v okrese Mayom. Podle Thoara většina povstalců pochází z jedné z největších povstaleckých skupin bojujících proti vládě Jižního Súdánu, a sice Jihosúdánské osvobozenecké armády (SSLA). Ta přitom v srpnu vyhlásila příměří.

Dalších 15 obětí tvoří podle Thoara civilisté, kteří při útoku prchali do bezpečí. Dalších 18 civilistů utrpělo zranění. Ztráty mezi příslušníky vládních jednotek ministr neohlásil.

Kvůli etnickému násilí už zemřelo téměř dva a půl tisíce lidí

Jižní Súdán vyhlásil nezávislost na Súdánu 9. července. Nový stát se vedle chudoby potýká s permanentní nestabilitou, která ohrožuje i jeho východoafrické sousedy. V odlehlých částech země přibližně o velikosti Francie bojuje s jihosúdánskou armádou nejméně sedm povstaleckých hnutí.

Podle OSN si etnické násilí a boje s povstalci letos v Jižním Súdánu vyžádaly více než 2 300 obětí. Povstalci tvrdí, že bojují proti korupci a diskriminaci ze strany Juby, která viní z podpory povstalců Chartúm. Tato obvinění oba státy odmítají.

Ilustrační foto
Zdroj: Andrew Burton/AP/ČTK

Na nerosty bohatý jih Súdánu se osamostatnil na základě lednového referenda. Předcházela tomu léta občanské války mezi Araby, kteří převládali na severu Súdánu, a černošským, z velké části křesťanským obyvatelstvem, které žije v Jižním Súdánu. Občanská válka si vyžádala na dva miliony mrtvých.

Vydáno pod