Kanaďan chtěl poslat do Íránu zařízení na obohacování uranu

Toronto - Kanadská policie zatkla muže, který se snažil poslat do Íránu zařízení na obohacování uranu. Informovala o tom agentura Reuters. Policie v Torontu uvedla, že má důkaz, že zásilka adresovaná do Dubaje měla dál putovat do Íránu. Zatčený muž je nyní vyslýchán.

Kanadská policie obvinila muže z toho, že se pokusil do Íránu dostat zařízení na obohacování uranu, které může být ale podle úřadů využito i k vojenským účelům.

Podle kanadské policie se muž jménem Mahmúd Džadegari pokusil získat zařízení na snímání tlaku. Policejní mluvčí řekl televizi CTV, že muž chtěl zařízení poslat ze Spojených států do Dubaje. „Udaný cíl byl Dubaj ve Spojených arabských emirátech. My máme nicméně důkazy, které svědčí o faktu, že skutečným cílem měl být Írán,“ oznámil policejní inspektor Greg Johnson.

„Toto zařízení, které se využívá k obohacování uranu, se legálně komerčně využívá. Stejně tak ale může být využito k vojenským účelům,“ píše se v policejním sdělení. „Policejní vyšetřování ukázalo, že pachatel skrýval identifikační údaje tak, aby mohla být tato čidla vyvezena bez potřebných povolení,“ říká také zpráva. Export takového zařízení, které chtěl pachatel vyvézt, přitom podléhá přísným bezpečnostním předpisům.

Podle policie byl Džadegari sledován celé tři měsíce, na vyšetřování se podílely jak kanadské, tak americké úřady. Pachatel byl zatčen již včera, nyní je ve vězení a je vyslýchán.