Ruský dezertér Alexandr Gluchov je v Tbilisi mediální hvězda

Tbilisi - Rusko má nového kavkazského zajatce. Tentokrát ale dobrovolného. Dvacetiletý voják Alexandr Gluchov přeběhl loni po letní rusko-gruzínské válce do Tbilisi a požádal tam o politický azyl. Z nevinného případu dezertéra se ale stala aféra, ve které si vyřizují účty znepřátelené úřady na obou stranách. Gluchov nad hamburgery a kolou v tbiliském McDonaldu dával nekonečné rozhovory o tom, jak ho velitel v Jižní Osetii ponižoval, bil a jak musel utéct.

„Nelíbilo se mu, že nedělám tohle, pak jsem tamhleto dělal špatně. Já jsem přitom všechno dělal pořádně,“ vyjádřil se Gluchov. Po několika týdnech se z útěku vojáka stal nepříjemný problém mezi Ruskem a Gruzií. Napětí mezi Moskvou a Tbilisi opadá od loňské války velmi pomalu. V Gruzii navíc roste nespokojenost s prezidentem Saakašvilim, který podle opozice válku prohrál. Ruský dezertér, hledající útočiště v Tbilisi, je proto pro Saakašviliho lidi doslova darem z nebes, kterého náležitě užívají.

„Gruzíni mají návštěvy rádi. O všechny, kteří k nám přeběhnou a chtějí s námi žít, se dobře postaráme,“ podotkl Temur Jakobašvili, gruzínský ministr pro reintegraci. Ruské ministerstvo obrany protestuje. Za kauzou Gluchov je podle něj obyčejná provokace. Gluchova podle ministerstva obrany zadržely gruzínské tajné služby, odvezly ho do Tbilisi a tam na něj vyvíjely fyzický i psychický nátlak. Aby tvrzení dokázali, poslali Rusové novináře do hor na rusko-gruzínské hranici mezi bývalé Gluchovovy spolubojovníky.

Problémy se v ruské armádě zametají pod koberec

Velitel jednotky tvrdí, že Alexandr Gluchov neměl důvod utíkat. „Vojáci se mají dobře. Všichni mají všechno, co potřebují. Žádné problémy tady nejsou,“ řekl. Naopak Valentina Melnikovová z ruského výboru Vojenských matek to vidí jinak. Aktivistka, která se problémům ruské armády věnuje víc než dvacet let, vojína Gluchova chápe. „V té vojenské posádce je hodně problémů. Špatné podmínky, brutální zacházení. Máme o tom důkazy. Byli tam naši kolegové z Petrohradu i aktivisté z hnutí Memoriál,“ sdělila. Ruská armáda se ale raději vidí v lepším světle. Problémy se v ruské armádě zametají pod koberec a bývalí důstojníci proto v kauze zběha Gluchova nešetří fantazií. „Asi si vyšel na procházku nebo na nákup a nevědomky přešel hranici, která není v Jižní Osetii jasně vyznačená. Tam ho Gruzíni zadrželi a teď z něj dělají dezertéra,“ uvedl Leonid Ivašov, bývalý generál ruské armády.

Gluchovovi se na Kavkaze líbí a rusko-gruzínské hádky ho nezajímají. „Slíbili mi, že mi tady koupí byt. S penězi taky není problém, dali mi jich dost. Takže bez problémů,“ řekl. Jen matka Alexandrovi chybí. Galina Gluchovová nejdřív nevěřila, že by její syn mohl dezertovat. Mluvila s ním po telefonu a přesvědčovala ho, aby odjel okamžitě domů.