Jihokorejští představitelé přijeli k rozhovorům do KLDR

Soul - Devítičlenná jihokorejská ekonomická delegace dnes přijela do Severní Koreje, kde se zúčastní prvních rozhovorů na vládní úrovni mezi oběma zeměmi více než po roce. Rozhovory se uskuteční v době, kdy se světové mocnosti snaží odradit Pchjongjang od obnovení programu jaderného zbrojení. Severní Korea nabídku k rozhovorům svému jižnímu sousedovi učinila překvapivě v minulém týdnu. Obě strany chtějí jednat především o průmyslové zóně, kterou společně spravují v pohraničí. Detaily schůzky nejsou známy, ale předpokládá se, že Jižní Korea bude usilovat o propuštění svého dělníka, který byl v zóně před téměř měsícem zadržen údajně proto, že se hanlivě vyjádřil o severokorejských vůdcích.

Průmyslový komplex v Kaesungu kombinuje jihokorejské technologie a manažerské zkušenosti se severokorejskou levnou pracovní silou. V komplexu financovaném Soulem je zastoupeno 69 jihokorejských společností, které zaměstnávají 23 200 severokorejských dělníků. Vyrábějí především oděvy, boty, kuchyňské potřeby a hodinky.

Severní Korea, znepokojená rozhodnutím jihokorejského prezidenta I Mjong-baka snížit pomoc zbídačenému severnímu sousedovi, narušovala fungování průmyslového komplexu, aby donutila Soul opustit tvrdou linii. Tu nastolil I Mjong-bak při svém nástupu do úřadu v minulém roce. KLDR v reakci na to téměř ukončila veškerý dialog s Jižní Koreou a I Mjong-baka označila za zrádce národa za to, že navázal pomoc, která podpírala vratkou severokorejskou ekonomiku, na pokrok Pchjongjangu v nukleárním odzbrojení.

Severní Korea se tento měsíc pokusila otestovat raketu dlouhého doletu, čímž porušila rezoluce OSN. Rada bezpečnosti OSN proto vyzvala k přísnějšímu vynucování existujících sankcí, na což Pchjongjang reagoval prohlášením, že odejde od šestistranných rozhovorů o nukleárním odzbrojení a obnoví provoz v zařízení na obohacování plutonia. Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej v pondělí vyzval k mezinárodnímu dialogu a vyjádřil důvěru, že KLDR brzy do země pozve inspektory MAAE, které vykázala v minulém týdnu. K návratu k šestistranným jednáním se Severní Koreu v tomto týdnu bude snažit přesvědčit také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který navštíví Pchjongjang.

S6, 06.04.2009
Zdroj: ČT24