Válka prezidenta Sarkozyho s médii pokračuje

Paříž - Ve Francii pokračuje polemika kolem znevažujících výroků francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, které měl pronést na adresu několika světových politiků - ve čtvrtek je otiskl deník Libération. Elysejský palác sice výroky ostře dementoval, ale deník zdůraznil, že si za informacemi stojí. Olej do ohně navíc o víkendu přilila opoziční politička Ségolene Royalová, která se omluvila španělskému premiérovi. O něm totiž prý Sarkozy prohlásil, že není příliš inteligentní.

Libération včera napsal, že se již pomalu stává běžné, že Sarkozy nebo jeho spolupracovníci urážejí noviny. „Lefebvreovi je zatěžko přijmout existenci nezávislého tisku ve Francii. Spokojí se s vyštěknutím objednaného dementi a urážet hlavní opoziční noviny ve Francii a jejich čtenáře,“ uvedl na adresu mluvčího vládní strany generální ředitel Libération Laurent Joffrin.

Podle článku v Libération se Sarkozy pustil do kritických komentářů nejen o Zapaterovi, ale i o americkém prezidentovi Baracku Obamovi či o německé kancléřce Angele Merkelové, a to při jedné večeři v Elysejském paláci s pravicovými i levicovými poslanci.

Sarkozyho výrok na adresu Zapatera:

„Je možné, že není příliš inteligentní. Znal jsem takové, kteří byli velmi inteligentní a podruhé premiérem zvoleni nebyli.“

List udělal také výčet některých útoků prezidenta a jeho spolupracovníků proti novinám, které byly vůči němu kritické. Například při nedávné zahraniční cestě do Mexika, kdy se řešilo velmi luxusní ubytování prezidentského páru. Podle deníku dokonce francouzská agentura AFP několik hodin držela pod pokličkou podrobnou zprávu o tom, jak se Sarkozy a jeho manželka Carla Sarkozyová-Bruniová skvěle měli, a to na účet kontroverzního mexického podnikatele.

Rovněž satirický deník Le Canard Enchainé cituje asi nejtvrdší Sarkozyho výrok proti novinářům vůbec: „Novináři jsou nuly. Je potřeba jim plivnout do obličeje, musí se po nich šlapat, rozdrtit je. Jsou to bandité a vlastně bandité… ti mají morálku.“