Astronomové objevili dosud nejlehčí planetu mimo solární systém

Londýn - Evropští astronomové objevili údajně nejlehčí planetu, jaká byla dosud zaznamenaná mimo sluneční soustavu. Tato takzvaná exoplaneta se nachází v souhvězdí Vah a má zhruba dvojnásobek hmotnosti Země. Život na ní ale pravděpodobně není možný, neboť krouží příliš blízko své mateřské hvězdy Gliese 581. Objev nového vesmírného tělesa vědci podle BBC oznámili na konferenci na univerzitě v britském Hertfordshiru, která se konala v rámci evropského týdne astronomie.

Planetu s označením Gliese 581e odhalil mezinárodní tým astronomů pomocí obřího teleskopu na observatoři La Silla v Chile. Podle jednoho ze členů Xaviera Bonfilse z observatoře v Grenoblu je velmi pravděpodobně kamenná. Svou mateřskou hvězdu oběhne za 3,15 dne. Je tudíž příliš horká na to, aby se na ní vyskytovala voda v tekutém skupenství, která by umožňovala existenci života.

Astronomové v okolí červeného trpaslíka Gliese 581 v minulosti objevili již tři jiné planety. Ta dosud nejmenší, označovaná písmenem „c“, má pětinásobnou hmotnost Země. Největší naděje na existenci podmínek umožňujících život odborníci kladou do „déčka“. Toto těleso je sedmkrát hmotnější než modrá planeta a svou hvězdou obkrouží za každých 66,8 dne.

„Gliese 581d je pravděpodobně příliš masivní, aby byla tvořena jen kamenným materiálem. Můžeme ale spekulovat, že je to ledová planeta, která se posunula blíž ke hvězdě,“ vysvětluje další člen astronomického týmu Stephan Udry ze ženevské observatoře. Díky tomu může být planeta „d“ podle něj pokryta rozsáhlými a hlubokými oceány.