Slovensko má řádně vyšetřit případ ponižování Romů

Bratislava - Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) a organizace Amnesty International (AI) dnes vyzvaly slovenskou vládu, aby zajistila důkladné a vyvážené vyšetření případu, kdy policisté v Košicích ponižovali šestici romských chlapců. Slovenský list SME začátkem tohoto měsíce na svých internetových stránkách zveřejnil video natočené prostřednictvím mobilního telefonu, na němž policisté romským chlapcům ve věku od deseti do 16 let nadávali, nutili je fackovat se, líbat a vysvléct se do naha.

To se stalo na policejní stanici, kam je přivedli kvůli podezření z loupežného přepadení starší ženy. Za ponižování mladých Romů minulý týden přišlo o práci šest ze sedmi obviněných policistů.

Organizace sice přivítaly rychlý postup nadřízených policistů, v dopise ale slovenskou vládu a policii žádají o „co nejtvrdší zákonný trest pro dotyčné policisty, přiměřené odškodnění pro oběti a omluvu vysoce postavených zástupců vlády a policie za útrapy, které zmínění policisté způsobili“. Tyto organizace, které se zabývají problematikou lidských práv, také znepokojily tendence zástupců slovenské policie, kteří spíš než aby odsoudili chování svých podřízených, všímali si údajné trestné činnosti šestice romských chlapců.

Incident se stal na košickém sídlišti Luník, kde v přibližně 560 bytech žije na 7000 lidí, většinou Romů.