Mladý somálský pirát bude v USA souzen jako dospělý

New York - Somálský mladík, který držel jako rukojmí kapitána americké lodě v Indickém oceánu, bude u newyorského soudu, kde čelí obvinění z pirátství, souzen jako dospělý. Mladík se podle žalobců choval jako vůdce skupiny námořních lupičů. Je obviněn z pirátství, spiknutí s cílem spáchat únos a s tím souvisejících zločinů. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až doživotí.

Somálec, jediný přeživší ze čtveřice pirátů, kteří se 8. dubna neúspěšně pokusili unést americkou loď Maersk Alabama, byl do USA dopraven v pondělí večer a v úterý již stanul před soudem v New Yorku. Část přelíčení nebyla přístupná veřejnosti, protože nebylo zřejmé, zda není Somálec mladší osmnácti let. Jeho otec tvrdil, že je mu 15, obžaloba je přesvědčena, že je o tři roky starší, a k tomuto názoru se nakonec přiklonil i soudce.

„Soud ho možná uznal plnoletým, ale můžete vidět, že je velmi mladý, zraněný a vyděšený. Vztahuje se na něj ochrana americké ústavy a doufáme, že proběhne veřejný soud a že ho vláda nezavře do nějaké tajné věznice,“ řekla jedna z obhájkyň mladého piráta.

Kapitána plavidla Maersk Alabama Richarda Phillipse drželi piráti na záchranném člunu po několik dní poté, co se nechal zajmout výměnou za bezpečnost své posádky. Zachránili ho až američtí vojáci, kteří z přivolané válečné lodě tři z pirátů zastřelili.

V současné době zadržují piráti nejméně 15 lodí s téměř 300 námořníky a očekávají, že stejně jako mnohokrát v minulosti za ně získají milionové výkupné.