Francie zakázala výstavu preparovaných lidských těl

Paříž - Pařížský soud nařídil předčasné ukončení výstavy vypreparovaných těl takzvanou plastinací. Vyšel tak vstříc dvěma organizacím na ochranu lidských práv, které se domáhaly zákazu expozice s poukazem mimo jiné na nový zákon z prosince 2008 zaručující důstojné zacházení s lidskými ostatky. Organizátoři výstavy musí uzavřít expozici do 24 hodin. Proti rozsudku se chtějí odvolat.

Výstava Our body, zahájená v polovině února, byla v Paříži zorganizována vůbec poprvé, předtím byla v Lyonu a v Marseille, a po skončení ve francouzské metropoli 10. května se měla přestěhovat na pařížské předměstí. V pražské Lucerně se podobná expozice konala na jaře roku 2007.

Soudce ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že výstava s rozřezanými kusy těl postrádá decentnost a že podle zákona patří lidské tělo po smrti na hřbitov. Komerční využití těl je podle něj jasným porušením nařízení o důstojném zacházení s ostatky.

Kostry navíc soudce nařídil předat příslušným úřadům a organizátorům vyměřil pokutu 20 000 eur (536 000 Kč) za každý den prodlení se zavřením výstavy.

Kostry potažené částečně svaly nebo žílami a naaranžované do pozic obvyklých v běžném životě a při sportu vzbudily kontroverze po celém světě. Výstavy tohoto druhu navštívilo celkem již kolem 30 milionů lidí. V jednom průhledném boxu v Paříži je také například stažená kůže muže včetně jeho penisu.

Aktivní jsou proti expozici jak ochránci lidských práv, kteří organizátory výstavy obviňují z využívání těl čínských vězňů, tak zejména církev. Společnost Encore Events, která uspořádala výstavu v Paříži, tvrdí, že akce má pedagogické a vědecké opodstatnění.