Kaddáfího syn se možná vydá spravedlnosti, jedná s ICC

Haag – Sajf Islám Kaddáfí neformálně vyjednává s Mezinárodním trestním soudem (ICC) o tom, že se mu vzdá. Dnes to uvedl žalobce ICC Luis Moreno-Ocampo. Syn zabitého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, který je obviněn z válečných zločinů spáchaných během povstání v Libyi, se podle libyjské Přechodné národní rady už dříve nechal slyšet, že je připraven se soudu vzdát.

„S pomocí prostředníků udržujeme neformální kontakt se Sajfem,“ uvedl Moreno-Ocampo. „Úřad žalobce mu dal najevo, že pokud se vzdá ICC, bude mít právo vypovídat před soudem a bude považován za nevinného, dokud se neprokáže opak,“ doplnil.

Moreno-Ocampo také zdůraznil, že pokud bude Sajf Islám Kaddáfí shledán nevinným, bude moct odjet do jakékoli země, která ho přijme. Stejné právo bude mít i po odpykání případného trestu, pokud by byl shledán vinným. Soud, jenž řeší nejvážnější případy porušení mezinárodního práva, stíhá Kaddáfího juniora a někdejšího šéfa libyjské rozvědky Abdalláha Senusího za zločiny proti lidskosti. Nařídili totiž střelbu proti civilistům protestujícím proti režimu letos v únoru.

Po otcově smrti se Sajf Islám obává o život

Libyjská Přechodná národní rada (NTC) tento týden uvedla, že Sajf Islám Kaddáfí žádá letadlo, aby se mohl vydat soudu v Haagu. Podle NTC se on i Senusí obávají o svou bezpečnost vzhledem k okolnostem, při nichž zemřel jeho otec. Muammar Kaddáfí byl dopaden při útěku ze Syrty a na veřejnost pronikly záběry, jak ho po zadržení vláčí a bije ozbrojený dav. Kaddáfí byl poté za dosud nevyjasněných okolností zastřelen.

Pokud se Sajf Islám skutečně vydá do rukou mezinárodního soudu, kde se již dříve řešily válečné zločiny z bývalé Jugoslávie nebo Sierry Leone, není zatím jasné, jakým způsobem bude do Nizozemska dopraven. ICC nemá vlastní bezpečnostní jednotky, a tak musí spoléhat na spolupráci států, jež podezřelého dopadnou.

Mluvčí soudu Fadi Abdalláh odmítl upřesnit, zda je Kaddáfí momentálně na útěku. Moreno-Ocampo ale dnes upozornil, že by se Sajf Islám Kaddáfí mohl pokusit uprchnout do země, která by ho ICC nevydala. „Zjistili jsme z neformálních kanálů, že skupina žoldáků nabízí Sajfovi převoz do africké země, která není signatářem dohody o ICC,“ uvedl. Na mysli měl zřejmě Zimbabwe, kde je stále u moci diktátor Robert Mugabe.