Clintonová: Svět k nám vzhlíží jako k vůdcům

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes zdůraznila, jaké jsou priority americké zahraniční politiky. Podle ní je třeba posilovat spolupráci s tradičními spojenci a zároveň vytvořit nová partnerství, která by zajistila lepší bezpečnost pro celý svět. Zdůraznila, že USA se toho budou snažit docílit především diplomatickými prostředky. Podle Clintonové nyní celý svět očekává, že nová americká administrativa dostojí svým závazkům.

Za nejvyšší prioritu označila americká ministryně zahraničí odzbrojení a likvidaci al-Káidy v Pákistánu a Afghánistánu. Stejně tak prý ale budou Spojené státy dál usilovat o ukončení íránského jaderného programu. „Neděláme si žádné iluze, oči máme otevřené. Víme, že je důležité, aby se Íránu zabránilo získat nukleární zbraně. Po léta jsme se neúčastnili aktivně, nyní jsme plnoprávným partnerem v rozhovorech o odzbrojení,“ prohlásila Clintonová.

Írán tento krok okomentoval ve vládním prohlášení, ve kterém se uvádí, že vláda vítá „konstruktivní“ rozhovory se světovými mocnostmi. Jedním dechem ovšem Írán dodal, že trvá na tom, že bude ve svých aktivitách dál pokračovat.

Clintonová dnes ale varovala, že pokud Teherán odmítne nabídku jednání, jsou USA připravené přijmout vůči Íránu přísnější sankce.

USA jsou transatlantická i transpacifická mocnost

USA se prý chtějí také aktivně účastnit mírového procesu mezi Izraelem a Palestinci. Podle Clintonové je jediným řešením vytvoření palestinského státu. Odmítla ovšem jakoukoli podporu případné palestinské vládě s účastí extremistů z Hamasu, který by neuznal stát Izrael a nevzdal se násilí.

Americká ministryně vyjmenovala také další světové hrozby, jako například šíření zbraní, klimatické změny nebo jaderný útok. Zdůraznila, že je nutné se v boji proti těmto hrozbám spojit. Ujistila proto, že kvůli tomu USA budou nadále posilovat spolupráci s tradičními spojenci v Evropě, ale budou zároveň usilovat o nová partnerství v Asii nebo Americe. „Nejsme jen transatlantická mocnost, ale také transpacifická mocnost,“ zdůraznila.

Hillary Clintonová:

„My můžeme vést svět.“

„Svět k nám vzhlíží jako k vůdcům a očekává, do jaké míry nové vedení dostojí svým závazkům. My můžeme vést svět, vytvoříme takové století, v němž naše děti budou žít s hrdostí a budou pracovat na prosperitě pro celý svět a obzvláště pro naši milovanou zemi,“ dodala Clintonová.

Vydáno pod