Larvy komárů dokážou přežít i ve vesmírném prostoru

Moskva - Po ročním pobytu v otevřeném vesmíru na oběžné drázekolem Země prokázaly larvy komárů podle ruských vědců po návratu na zem opětrozvinout plnou životaschopnost. Tento experiment uskutečněný od července 2007 dočervence 2008 na Mezinárodní vesmírné stanici ISS prokazuje, že vícebuněčnéorganismy jsou schopny přežít i na oběžné dráze. Ve středu to oznámilamikrobioložka Natalija Novikovová z ruské akademie věd v Moskvě.

„Výzkum v rámci experimentu Biorisk prokázal, že larvypřežily a po návratu kompletně obnovily látkovou výměnu,“ řekla vědkyněpodle agentury ITAR-TASS. Popřela či upřesnila tak dřívější zprávy médií, podlenichž na vnějším plášti ISS přežili dospělí komáři. „Je to zajímavý hmyz.Jeho larvy vydrží radioaktivní záření, alkohol a kolísání teplot v rozpětí odminus 270 stupňů Celsia do plus 106 stupňů,“ uvedla Novikovová.Podle ní experiment přežilo 80 procent larev.

Vědci se nyní zabývají otázkou, zda by bylo možné„přesadit“ jednodušší živé tvory na jiné planety, a jaký vliv by tomělo na tamní ekosystémy. „Také chceme zjistit, zda by mikroorganismy zjiných planet dokázaly na Zemi přežít a zda by pozemské organismy ve volnémkosmu zmutovaly,“ řekla Novikovová. V rámci pokusu Biorisk experimentovalivědci také se semeny různých rostlin, rybími jikrami a korýši.