Írán se v dopise šéfovi OSN ohrazuje proti kritice Ahmadínežáda

Ženeva - Írán protestuje proti kritice svého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda za jeho projev na konferenci proti rasismu v Ženevě. Ahmadínežád v projevu označil Izrael za zemi s rasistickou vládou. Za to se na něj snesla kritika. Proti ní se dnes Teherán vyslovil v protestním dopise zaslaném generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi.

V dopise adresovaném šéfovi OSN se píše, že Ahmadínežád byl vystaven nespravedlivé a neopodstatněně ostré kritice. Íránský velvyslanec při OSN Mohammad Chazáí prohlašuje, že základním principem ženevské akce by měla být svoboda slova. „Je nepřijatelné a dokonce politováníhodné, že se na tyto principy na té samé konferenci, kde jsme byli svědky manifestace netolerance, naprosto nebere ohled,“ uvedl Chazáí.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pondělí po Ahmadínežádově projevu litoval toho, že prý íránský prezident využil proslovu k obviňování, rozdělování a podněcování. K protestnímu dopisu se ale ještě šéf OSN nevyjádřil.

Světová konference OSN proti rasismu začala v pondělí a skončí v pátek. Ahmadínežád na ní označil Izrael za zemi s rasistickou vládou. Izraelský stát podle něj vznikl jako „výmluva za utrpení Židů“ za druhé světové války a nyní okupuje palestinská území. Česko v reakci na jeho projev akci opustilo. USA, Izrael a dalších sedm zemí ji od začátku bojkotovaly.