Rusko potvrdilo ochotu k jadernému odzbrojování

Moskva - Rusko je ochotno zredukovat počet jaderných hlavic, svůj postoj Moskva potvrdila jen den před schůzkou s USA v Římě, kde se bude projednávat nová dohoda o jaderném odzbrojení. Nová smlouva by měla nahradit dohodu z roku 1991 - takzvanou dohodu START 1, která platí jen do konce letošního roku.

„Rusko je připraveno souhlasit se zredukováním počtu jaderných hlavic zřetelně pod 2 200 kusů, pokud bude Washington ochoten k náležitým vstřícným krokům,“ prohlásil dnes náčelník ruského generálního štábu Nikolaj Makarov.

I když to teď vypadá, že dohoda je nablízku, ruský prezident Dmitrij Medveděv naznačil, že očekává ochotu USA k odbourávání nosičů jaderných zbraní. Nechce prý, aby zničené jaderné hlavice byly ve zbrojních systémech nahrazeny konvenčními náložemi - to by prý dávalo přílišné výhody Spojeným státům.

START 1

  • (Strategic Arms Reduction Talks)
  • Uzavřena v r. 1991
  • Platí do 5. 12. 2009

Smlouva se týká raket s doletem nad 5 500 kilometrů. Obsahuje závazek ke snížení počtu jaderných hlavic na 6 000 a počet strategických nosičů na 1 600.

Nicméně zítra experti z USA a Ruska zřejmě ještě nebudou jednat v Římě přímo o konkrétních návrzích nové smlouvy, předmětem schůzky bude spíše dohodnout pravidla pro hlavní rozhovory o dohodě. Pokud by se obě strany zítra na postupu shodly, následovala by pak schůzka ministrů zahraničí. Ta by zřejmě proběhla ještě před Obamovou návštěvou Ruska, která se uskuteční v červenci.