Najíf bude příštím saúdským králem

Rijád – Saúdskoarabský ministr vnitra Najíf ibn Abdal Azíz Saúd se stal nástupcem trůnu, který zatím patří jeho sedmaosmdesátiletému nevlastnímu bratrovi Abdalláhovi. Rozhodnutí královského dvora tlumočila saúdskoarabská státní televize a agentura SPA. Jmenování prince Najífa nástupcem bylo očekáváno po sobotním úmrtí jeho bratra Sultána, dosavadního Abdalláhova nástupce.

O ustavení Najífa Abdalláhovým nástupcem rozhodla tzv. Komise věrnosti, kterou král jmenoval před pěti lety, aby zprůhlednil a zjednodušil výběr nového panovníka. Abdalláh totiž už v době svého nástupu na trůn v roce 2005 patřil k nejstarším monarchům světa. Komise věrnosti ovšem o nástupci rozhodovala poprvé.

Najíf ibn Abdal Azíz Saúd dnes pracuje jako ministr vnitra a místopředseda vlády. S vládnutím Saúdské Arábii však už má zkušenosti. Řídil zemi v době, kdy byli král i tehdejší korunní princ kvůli zdravotním problémům mimo království. Zaznamenal také velký úspěch v pozici ministra vnitra, když v roce 2003 úspěšně zastavil sérii útoků teroristické skupiny al-Káida.

Dosud se nový korunní princ projevoval jako velmi konzervativní člověk, domácí reformy odmítá. Přesto řada analytiků doufá, že po případném nástupu na trůn by se mohly jeho názory liberalizovat.