Zvednou předčasné volby Island ze dna?

Reykjavík - Světová finanční krize srazila Island na kolena. Recese loni na podzim smetla jeho banky a po třech měsících i stávající pravicovou vládu. Proto se o tomto víkendu uskuteční předčasné parlamentní volby. Největší šance na výhru má Sociálnědemokratická aliance současné premiérky (SDA) Jóhanny Sirgurdardóttirové a druhá strana prozatímní vládní koalice Levicově-zelené hnutí (VG).

Strana nezávislosti (SF), která vedla zemi do doby, než ji v zimě kvůli ekonomické krizi svrhly pouliční protesty, zřejmě u voleb propadne. Podle průzkumů ji podpoří 22 procent. SDA a VG by díky předpovídaným 32, respektive 25 procentům dala v parlamentu zřejmě dohromady pohodlnou většinu. „Vše naznačuje, že volby skončí pro SF katastrofou. Jejich kampaň nebyla příliš účinná, nejsou moc přesvědčiví,“ prohlásil politolog Gunnar Helgi Kristinsson.

Šestašedesátiletá Sirgurdardóttirová se tak zřejmě dočká potvrzení ve funkci premiérky. Politička chce vyvést zemi z ekonomické krize, podle ní by mohl být řešením vstup Islandu do EU a následně pak přijetí eura. Evropská otázka byla hlavním tématem předvolební kampaně, všechny velké strany s výjimkou sociálních demokratů jsou ovšem euroskeptické.

Strany a také velká část Islanďanů se obávají, že by se vstupem do EU země ztratila kontrolu nad svými přírodními zdroji, především pak nad rybolovem, který v roce 2008 představoval 36,6 procenta celkového exportu země. Krize navíc také udělala své, nezaměstnanost rychle šplhá k deseti procentům, ekonomika prudce klesá a podle analytiků se počítá s propadem HDP zhruba o deset procent.