V Mexiku zabíjí nový virus prasečí chřipky, WHO bije na poplach

Mexiko - Kvůli epidemii prasečí chřipky dnes mexické orgány zrušily veškerou školní docházku v hlavním městě a přilehlém unijním státě a zahájily očkovací kampaň. Kvůli obavám ze šíření epidemie federální vláda později také nařídila uzavřít muzea, knihovny a státní divadla a obyvatelé byli vyzváni, aby se pokud možno vyhýbali všem shromážděním. V uplynulých týdnech tu zřejmě na nový druh chřipky zemřelo 61 lidí, i když u čtyř desítek z nich to ještě není potvrzeno. Dalších více než 1000 lidí s podobnými příznaky je hospitalizováno. Případy nakažení hlásí i Spojené státy. Světová zdravotnická organizace (WHO) už svolala kvůli hrozícímu šíření nákazy krizovou schůzku. Mexický ministr zdravotnictví nicméně uvedl, že tempo růstu počtu nových úmrtí se zpomaluje.

Mexická vláda situaci označila za kontrolovanou respirační epidemii. Podle tamních zdravotnických orgánů je nová verze prasečího viru typu A/H1N1 citlivá na specifický antivirus, což umožňuje léčbu identifikovaných onemocnění. Epidemie prasečí chřipky se dostala do pozornosti mexických úřadů i světových médií poté, co na stejnou chorobu onemocnělo sedm lidí v USA a americké úřady spustily poplach.

Mexický prezident Felipe Calderón zrušil svou plánovanou cestu na sever země, aby se podle jeho úřadu mohl plně věnovat řešení situace ve spolupráci s odbornými zdravotními orgány. Stejné rozhodnutí zrušit plánované cesty oznámil i starosta hlavního města.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes varovala, že právě vepři mohou sloužit jako „transformační líheň“ pro vznik nového klonu viru, který by v sobě kombinoval vlastnosti jednotlivých virových kmenů dosud zaměřených na různé druhy živočichů. Podle specialistů je to poprvé, co v jednom viru nacházíme jednu část z ptačí, dvě z prasečí a jednu z lidské chřipky. Takový virus by mohl vyvolat celosvětovou pandemii, zatím však nejsou příznaky, že by tato hrozba již nastala. WHO už svolala krizovou schůzku, která má posoudit rizika šíření nového viru. Schůzka by se podle agentury Reuters měla konat v sobotu.

Světovou zdravotnickou organizaci velmi zneklidňuje, že se symptomy objevily tak pozdě po chřipkové sezoně. Alarmující je i to, že mezi nakaženými jsou i dospělí, nejen děti nebo staří lidé, kteří obvykle patří do rizikové skupiny. WHO už kvůli hrozbě prasečí chřipky vytvořila speciální středisko, které vyhodnocuje data z Mexika a Spojených států. Podle vědců jde o dosud neznámou kombinaci virů chřipky obvyklých mezi prasaty, ptáky a lidmi. Symptomy u některých případů v Mexiku jsou podobné těm v USA: horečka přesahující 39 stupňů, která propukne náhle, kašel, silné bolesti hlavy a svalů, záněty očí a dýchacích cest.

Nový druh prasečí chřipky zasáhl i USA

Osm případů zvláštního a nezvyklého nového druhu prasečí chřipky se našlo také u lidí v Kalifornii a Texasu, podle amerického Střediska pro dohled nad nemocemi (CDC) se ale zatím sedm osob uzdravilo. Podle WHO všechno nasvědčuje tomu, že v případě USA i Mexika jde o virus se stejnou genetickou strukturou.

Prasečí chřipka postihla USA na konci sedmdesátých let minulého století. Tehdy zde rozpoutala paniku smrt jednoho vojáka. Politici vyzývali k hromadnému očkování, které ale skončilo fiaskem. Nepodařená očkovací látka tehdy údajně zabila či poškodila více lidí než samotná chřipka.