ANC se prohlásil za vítěze jihoafrických voleb a slaví

Johannesburg - Jihoafrická vládní strana Africký národní kongres (ANC) se dnes prohlásila za vítěze parlamentních voleb a její stoupenci už začali oslavovat. Oficiální výsledky ještě nebyly oznámeny, ale po sečtení 90 procent odevzdaných hlasů vede ANC s 66,28 procenta před opozičním Demokratickým společenstvím (DA) s 16,17 procenta odevzdaných hlasů. Pro nedávno založený Lidový kongres (COPE) hlasovalo necelých 7,48 procenta voličů, žádná z dalších stran nepřekročila pětiprocentní hranici. Předseda ANC Jacob Zuma se tak podle očekávání stane prezidentem JAR.

Je zřejmé, že ANC si udrží své dominantní postavení na jihoafrické politické scéně, které vládne od konce apartheidu v roce 1994. Není ale zatím jisté, zda ANC bude opět disponovat více než dvěma třetinami křesel v dolní komoře parlamentu, v Národním shromáždění, což by mu umožňovalo měnit ústavu, byť opakovaně uvedl, že nic takového nemá v úmyslu. Jedinou kaňkou na jasném úspěchu strany je pravděpodobná porážka v provincii Západní Kapsko, která je centrem turistického průmyslu.

Tisíce příznivců ANC slavily tancem v ulicích vítězství ve volbách, které pozorovatelé Africké unie označili za svobodné a demokratické, již během dnešní noci. Řada příznivců ANC byla oděna do triček s podobiznou předsedy ANC Jacoba Zumy, který má být za necelé dva týdny zvolen novým prezidentem JAR. Jihoafrického prezidenta, který je současně předsedou vlády, zvolí Národní shromáždění na svém prvním zasedání po volbách 6. května.

Jihoafrický politik a prezidentský kandidát Jacob Zuma u volební urny
Zdroj: AP/ČTK