Novinářka odsouzená v Íránu za špionáž drží protestní hladovku

Teherán - Na protest proti svému uvěznění se americko-íránská novinářka Roxana Saberiová rozhodla držet hladovku. Žena byla minulý týden v Íránu odsouzena k osmiletému vězení za údajnou špionáž pro Spojené státy. Se zprávou o hladovce dnes přišla agentura Reuters s odvoláním na novinářčinu rodinu. "V úterý zahájila hladovku na protest proti uvěznění. Dnes je to již pátý den. Bez jídla chce zůstat až do chvíle, kdy bude propuštěna," informoval média otec 31leté novinářky Réza Saberi.

„Vůbec nic nejí a mám o ni velké obavy. Podle hlasu v telefonu se zdá být velmi slabá,“ řekl rovněž Saberi.

Íránský revoluční tribunál vynesl ortel minulou sobotu. Na obranu Saberiové se následně postavily nejen Spojené státy, pro jejichž rozhlasovou stanici NPR pracovala, ale také mezinárodní organizace, například Reportéři bez hranic (RSF). Saberiová se proti rozsudku v úterý odvolala.

Íránské úřady ženu zadržely letos v lednu, když v zemi pokračovala v novinářské práci navzdory tomu, že měla propadlou akreditaci. V Íránu žila posledních šest let a pracovala pro anglofonní média včetně britské stanice BBC. Americké ministerstvo zahraničí označilo obvinění vznesené proti Saberiové za neopodstatněné a vyzvalo Írán, aby ženu propustil.

Saberiová je po otci íránského a po matce japonského původu. Narodila se v USA, kde také vyrostla. Má dvojí občanství, americké a íránské. Islámská republika však dvojí občanství neuznává a minulý týden íránský soud prohlásil, že Saberiová je íránská občanka.

Rozsudek může podle pozorovatelů zbrzdit úsilí, které nová americká vláda Baracka Obamy zahájila s cílem zlepšit vztahy s Íránem. Americké ministerstvo zahraničí už před vyhlášením rozsudku uvedlo, že odsouzení Saberiové nepřispěje k oteplování vztahů a že USA očekávají „kladné vyústění případu“.