Rukojmím na Srí Lance hrozí smrt hlady

Srí Lanka - Povstalci na Srí Lance drží jako rukojmí desítky tisíc civilistů. Žádají zastavení bojů, aby se k lidem na jimi ovládaném území dostala humanitární pomoc, jinak jim hrozí smrt hladem. Srílanská vláda to odmítá s tím, že už brzy rebely po dlouhé občanské válce porazí. Z oblasti, které od roku 1983 vládli se zbraní v ruce Tamilští tygři, již zbylo jen 20 kilometrů čtverečních. Srílanská armáda na ně teď tvrdě útočí, přestože rebelové ve válečné zóně drží až 50 tisíc lidí.

„Tohle je jedna z nejúspěšnějších záchranných misí, kterou jsme kdy provedli. Jsme schopní civilisty zachránit,“ tvrdí Šavindra de Silva, velitel 58. divize srílanské armády.

OSN ale mluví o téměř 6500 mrtvých - a to jen za poslední tři měsíce bojů. Podle srílanské vlády se výhra nad separatisty blíží, s tím ale rostou i obavy humanitárních organizací o životy civilistů. „Do oblasti by měl během několika dní dorazit náš tým, ale to musí boje alespoň na malou chvíli ustat. Bez toho tam žádnou pomoc nedostaneme,“ uvádí John Holmes, zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární otázky.

Po pětadvaceti letech bojů ale srílanská vláda cítí, že vítězství je blízko, a o přerušení ofenzívy nechce ani slyšet. Začátkem týdne navíc prorazili vojáci část fronty na severovýchodě ostrova a díky tomu mohlo z válečné zóny uprchnout 100 tisíc lidí.

„Žili jsme v těžkých podmínkách, jedli jsme jen ovesnou kaši. Neustále nás ostřelovali, měsíc jsme se museli schovávat v bunkru. Když jsme utíkali, všude kolem byla mrtvá těla,“ vzpomíná sedmašedesátiletá uprchlice Nadešvari.

„Uprchlíky nejdřív zkontrolujeme, jestli mezi nimi nejsou povstalci, kteří by tu chtěli provést třeba sebevražedné útoky. Potom je odvedeme do centra, kde se můžou umýt a najíst,“ vysvětluje Udaja Nanayakkara, mluvčí srílanské armády.

Jídlo je teď nedostatkovým zbožím i pro tamilské separatisty. Od vlády požadují, aby umožnila lodím s potravinami vplout do zakázané oblasti. Jinak údajně hrozí, že se k více než 70ti tisícům obětí od začátku bojů v 80. letech přidají brzy další.