Volby v JAR vyhrál Africký národní kongres, ústavní většinu ale ztratil

Johannesburg – Parlametní volby v Jihoafrické republice vyhrála vládní strana Africký národní kongres (ANC). Přestože získala jasnou podporu, nebude mít nadále v Národním shromáždění dvoutřetinovou ústavní většinu. ANC se prohlásil za vítěze již v pátek, konečné výsledky ale oznámila Ústřední volební komise až v sobotu. Šéf ANC ujistil veřejnost a investory, že vítězství jeho strany nebude znamenat výraznější změny v dosavadním hospodářském a politickém směřování země. Kongres ostatně dominuje jihoafrické politice již od konce apartheidu v roce 1994. V letošních volbách ovšem prohrál v provincii Západní Kapsko.

Nyní získal ANC 65,9 procenta hlasů a bez potíží bude moci zvolit svého předsedu Jacoba Zumu prezidentem, který je současně předsedou vlády. Toho volí dolní komora parlamentu, Národní shromáždění, na svém prvním zasedání po volbách. První zasedání Národního shromáždění vzešlého z letošních voleb se uskuteční 6. května.

Jihoafrická republika v současnosti čelí hospodářské recesi způsobené vlivem globální ekonomické krize a nemůže si dovolit znepokojit zahraniční investory. Zuma po oznámení výsledků proto ujistil obyvatele i investory, že výhra ANC nepřinese žádné dramatické změny do stávající politické a ekonomické struktury země. Na zvládnutí krize a zajištění stability chce proto Zuma spolupracovat s odbory i podnikatelskou sférou.

„V akčním programu příští vlády nebude nic překvapivého. Voliči schválili náš požadavek na spravedlivý, udržitelný a pro všechny dostupný růst, který zajistí dobrá zaměstnání a dlouhodobě fungující existenci,“ prohlásil Zuma v projevu po oznámení vítězství.

Opoziční Demokratické společenství (DA), největší soupeř ANC, získalo 16,66 procenta hlasů. Nedávno založený Lidový kongres (COPE), který v prosinci vytvořili odpadlíci od ANC, získal 7,42 procenta hlasů.

Ústřední volební komise také oznámila, že ANC získá ve 400členném jihoafrickém parlamentu 264 poslaneckých křesel.

Vydáno pod