Tamilští Tygři na Srí Lance nabízejí příměří, vláda ho odmítá

Kolombo - Povstalci ze separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) dnes jednostranně vyhlásili příměří, srílanská vláda jej však okamžitě odmítla. Vládní vojska rebely spolu s tisícovkami civilistů obklíčila v malé oblasti. "Tváří v tvář bezprecedentní humanitární krizi a v reakci na výzvy OSN, EU, vlád Indie a dalších zemí, Tygři osvobození tamilského Ílamu vyhlašují jednostranné příměří," cituje agentura Reuters z prohlášení separatistů. Srílanská vláda však tento krok vzápětí rázně odmítla a v nekompromisním prohlášení zdůraznila, že rebelové musejí buď kapitulovat, nebo budou zničeni.

„To je snad žert! Nebojovali s námi, utíkali před námi. Žádného příměří není zapotřebí. Musejí se vzdát. Tak to je,“ řekl v telefonickém rozhovoru agentuře Reuters srílanský ministr obrany Gotabaja Radžapakse.

Na pozadí zvyšujícího se mezinárodního tlaku nutícího povstalce ke kapitulaci a vládu k zastavení ofenzivy dorazil v sobotu na Srí Lanku náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti John Holmes. Ten má za úkol zajistit větší ochranu desetitisícům civilistů, kteří v posledních dnech uvízli ve válečné zóně konfliktu a hrozí jim bezprostřední nebezpečí smrti hladem.

Holmes už dříve vyzval srílanskou vládu, aby zastavila ofenzivu a umožnila tak asi 50 000 civilistům uvězněným v bojové zóně uprchnout. Podle OSN přišlo v bojích v uplynulých třech měsících o život téměř 6500 civilistů.

V pondělí by měl přední humanitární činitel OSN zamířit do hlavního uprchlického centra Vavunija na severu země, aby se přesvědčil o podmínkách v tamních táborech a nemocnicích. Ty jsou přeplněné více než 100 000 civilistů, kterým se minulý týden podařilo z válečné zóny utéci.

Od roku 1983, kdy Tamilové z LTTE zahájili ozbrojený boj, aby si násilím na vládě vynutili zřízení nezávislého státu na severu a východě Srí Lanky, si střety vyžádaly přes 70 000 životů. Tamilští Tygři jsou v USA, v Evropské unii a v některých dalších státech na seznamu teroristických organizací. Srílanská vláda tvrdí, že už jí zbývá jen málo, aby rebely po vleklé občanské válce porazila.