Ve světě se šíří panika kvůli prasečí chřipce, jednat o ní budou i evropští ministři

Brusel - Mimořádnou schůzku ministrů zdravotnictví svolává Evropská komise kvůli obavám z šíření nového typu prasečí chřipky. Ten si v Mexiku vyžádal již přes stovku lidských obětí a přenesl se i na území Spojených států a Kanady. O chřipce dnes budou v Lucemburku jednat i ministři zahraničí zemí Evropské unie, i když v EU zatím není žádný potvrzený případ tohoto onemocnění. Ve Španělsku, Izraeli a na Novém Zélandě je několik podezření na nákazu mezi lidmi, kteří se v poslední době vrátili z Mexika, ve Francii se tato podezření nakonec nepotvrdila. O tom, zda je pravděpodobný vznik pandemie, budou v úterý jednat také odborníci Světové zdravotnické organizace (WHO).

Nový smrtící virus prasečí chřipky s označením A/H1N1 se objevil v Mexiku. Zde už na nemoc zemřelo 103 lidí, dalších 400 lidí je s příznaky v nemocnici. U více než 1 600 případů je podezření na nakažení touto dosud neznámou virovou chorobou. Lékaři se snaží zjistit, proč nemoc napadá hlavně mladé dospělé a proč má u někoho dramatický průběh, zatímco jiní mají jen lehké příznaky.

Zmutovaný virus v sobě kombinuje prasečí, ptačí a lidskou chřipku. Jak ve Studiu ČT24 uvedla přednostka infekční kliniky FN Na Bulovce Vilma Marešová, tato kombinace představuje vyšší riziko než ptačí chřipka. Přenáší se vzduchem z člověka na člověka a má krátkou inkubační dobu. Marešová proto raději doporučuje omezit cesty do nejvíce postižených oblastí. Český hlavní hygienik Michael Vít už vydal nařízení, podle něhož je nutné se nyní soustředit na cestující přijíždějící z Mexika. Těm už věnují pozornost světová letiště a přístavy, kde se používají termální kamery a senzory, které mají vystopovat lidi s horečkou.

Na virus zatím neexistuje vakcína. Někteří nakažení se ale vyléčili pomocí antivirotik. Podle odborníků je kmen viru podobný viru španělské chřipky. Ta v zatím nejhorší chřipkové pandemii zabila po 1. světové válce 50 milionů lidí.


Celosvětový strach z prasečí chřipky s přibývajícími případy roste. V mexické metropoli zůstávají zavřené školy i restaurace, veřejný život se zastavil. Už se projevují i dopady na ekonomiku země. Rusko a Čína například preventivně zakázaly dovoz vepřového, i když konzumace masa podle lékařů k nákaze nevede. Reagovaly i finanční trhy - oslabil dolar i mexické peso. Mexiko se také bude muset vypořádat s úbytkem turistů, Světová banka už proto zemi poskytla krizovou půjčku.

Prasečí chřipka již ovlivnila také akcie leteckých a turistických společností na pařížské burze. Ve Francii bylo totiž také zaznamenáno několik podezřelých případů, které se podle ministerstva zdravotnictví ale nakonec ukázaly jako negativní.