Archeologové našli v Egyptě desítky vzácných mumií

Káhira - Egyptské písky vydaly další ze svých starověkých tajemství. Archeologové totiž odkryli pohřebiště s desítkami zachovalých mumií. Těla ovšem neležela v pyramidách, ale ve skále asi 60 kilometrů od Káhiry. Vědci se domnívají, že jde o mimořádně cenný objev. „Důležitost tohoto nálezu spočítá v tom, že ilustruje, jak se architektura pohřebních prostor v průběhu času proměňovala. To samé můžeme sledovat i u rituálů,“ řekl dozorce vykopávek Abdel Rahman Ajídí

Třiapadesát hrobek ukrytých ve skalách čekalo na objevení přes čtyři milénia. Nalezišti, ležícímu jihovýchodně od Lahunských pyramid se ale archeologové až doposud vyhýbali. Teď v něm obdivují mumie a sarkofágy od nejprostších, až po vyřezávané a lakované skvosty.

Modlitby na sarkofázích - lehčí pouť do podsvětí

Nejméně třicet z mumií je podle vědců ve velmi zachovalém stavu. Na jejich sarkofázích jsou dokonce čitelné i nápisy s modlitbami, které měly zasnulým ulehčit jejich pouť do podsvětí. „V hrobce jsme objevili velké množství předmětů z pohřební výbavy, jako jsou bůžkové, hliněné loďky a nádoby, ale i vázy z alabastru, amulety a sošky. Vědci se domnívají, že pohřebiště vzniklo přibližně v období Senusreta druhého v období dvanácté dynastie,“ vysvětlil Ajídí.

Archeologové předpovídají, že všechna tajemství pohřebiště ještě zdaleka neodhalili a v příštích dnech mohou narazit na překvapení, která zcela přepíší veškeré jejich odhady o stáří celého komplexu.