Papež je v Abruzzu, lidé zde stále přežívají ve stanech

L'Aquila - Papež Benedikt XVI. je na návštěvě oblasti Abruzzo, jež na začátku dubna zasáhlo zemětřesení, při kterém zemřelo téměř 300 lidí. Papež se pomodlil s pozůstalými, navštívil studentskou kolej, kde zahynulo 7 studentů. Na programu má papež také setkání se záchranáři a podnikateli. V oblasti stále zůstává bez přístřeší 65 tisíc osob a víc než 30 tisíc jich dosud žije ve stanových městečkách.

Ve vesnici Onna se papež pomodlil s pozůstalými za duše lidí, kteří při zemětřesení přišli o život. Papež vyzval italské úřady, aby pomohly obnovit poničený kraj, i když připustil, že to může trvat dlouho. „Oběti netrpělivě očekávají znovuzrození své země, která opět musí být ozdobena krásnými a pevnými domy a kostely,“ prohlásil.

Z Onny se papež přesunul do L'Aquily, kde v bazilice Santa Maria di Collemaggio uložil vedle urny papeže Celestýna V. papežské pallium, symbol papežského úřadu. Benedikt XVI. se také zastavil na koleji, v jejíchž troskách zahynulo sedm studentů.

Vyvrcholením dnešní papežovy krátké cesty do Abruzza je setkání s představiteli záchranářů, hasičů a dalších sborů, které se několik dní po katastrofě podílely na složitých záchranářských operacích vedoucích k záchraně několika lidských životů.

L'Aquila se vzpamatovává

L'Aquila a její obyvatelé nyní bojují o svou budoucnost a nespoléhají jen na nejistou pomoc státu. Například sami rodiče začali opravovat poničenou školku. „Chci, aby se moji synové opět cítili trochu normálně. Nebylo to ale snadné, pracovali jsme bez přestávky sedm dní,“ říká místní obyvatelka.

Hodně práce čeká celý postižený kraj Abruzzo. U většiny budov v oblasti statici stále nevyloučili možnost zřícení. Mnoho místních je proto stále odsouzeno k přežívání ve stanech. I tady se ale snaží vést normální život.

Obyvatelé tábora už oslavili první svatbu ve stanové kapli. Děti docházejí do místní improvizované školy. „Máme tu velmi málo místa, ale jsem ráda, že znovu vidím kamarády. Tu noc, kdy přišlo zemětřesení, jsem si přála, abychom všichni přežili - a to se mi splnilo,“ říká žákyně ve škole.

Jak ale přežije následky zemětřesení celé Abruzzo, není vůbec jisté. Jeho obyvatelé mají před očima odstrašující příklad. V roce 1997 postihlo podobně ničivé zemětřesení italský kraj Assisi. I tehdy stát slíbil rozsáhlou pomoc. Tu ale provázela rozsáhlá korupce. Výsledkem je to, že i po dvanácti letech žije řada obyvatel Assisi stále ještě ve stanech.