Rusko protestuje proti unijnímu projektu Východního partnerství

Lucemburk - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v Lucemburku během schůzky se zástupci EU vyjádřil znepokojení nad programem takzvaného Východního partnerství. Už 7. května se má v Praze uskutečnit summit unie, na který je pozváno i šest postsovětských států. Unie chce s těmito zeměmi posílit spolupráci především v obchodní oblasti.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v Lucemburku varoval představitele unie před rozšiřováním o republiky bývalého Sovětského svazu. Unie na příští týden naplánovala schůzku se zástupci Ukrajiny, Gruzie, Moldavska, Arménie, Ázerbájdžánu a Běloruska.

„Musím říci, že nás znepokojují některé komentáře, které z EU k iniciativě Východního partnerství slyšíme,“ řekl Lavrov. Unie přitom Rusko několikrát ujistila, že program Východního partnerství nemá žádné postranní úmysly. „Rádi bychom tomu věřili,“ poznamenal Lavrov s tím, že Rusko si počká, co bude dál. „Po summitu uvidíme, jak to naši evropští partneři plní,“ dodal.

Unie plánuje posílit kontakty s východními státy, ty by se mohly napojit na unijní rozvojové programy, dokonce by mohla vzniknout zóna volného obchodu nebo by mohl být zaveden bezvízový styk. Podle Bruselu by ovšem nešlo o žádné plnohodnotné členství těchto států.