Útok na svatbu na jihovýchodě Turecka si vyžádal 44 obětí

Ankara - Čtyřiačtyřicet lidí zabili ozbrojenci na jihovýchodě Turecka při svatební hostině. Turecký ministr vnitra prohlásil, že policie v souvislosti s útokem na svatebčany zadržela osm lidí. Útočníci použili automatické zbraně a výbušniny. Ministr také uvedl, že nešlo o teroristický útok, ale o krvavé řešení sporu mezi dvěma rodinami.

Podle svědků byli útočníci čtyři a do domu, kde se konala svatební slavnost, vtrhli v maskách a po zuby ozbrojeni. Jejich vražedné řádění trvalo zhruba 15 minut. Posléze utekli a bezpečnostní složky po nich zahájily pátrání. Slavnosti se zúčastnilo kolem dvou stovek lidí, při útoku jich zahynulo 44, včetně ženicha a nevěsty. V nemocnici skončilo 17 lidí, někteří z nich jsou v ohrožení života.

Armáda do vesnice vyslala své vojáky s obrněnými transportéry. Pronásledování útočníků ale zkomplikovala písečná bouře. Až ráno mohl turecký ministr vnitra ohlásit úspěch. V souvislosti s útokem vojáci zadrželi 8 podezřelých.

Recep Erdogan, turecký premiér:

„Žádný obyčej, žádná zvyklost nemůže sloužit jako omluva tohoto masakru. Toto je velmi bolestivá cena, kterou za takové zvyklosti platíme.“

Tragédie se odehrála ve východním Turecku v oblasti, ve které operují kurdští separatisté. Vláda ale popírá, že by byl masakr dílem teroristů. Podle všeho tak vyvrcholil letitý spor mezi dvěma rodinami. V odlehlých oblastech země, která usiluje o členství v EU, je stále živá tradice krevní msty. Něvesta byla navíc dcerou předáka napadené vesnice.

Podle kritiků ale nese svůj díl odpovědnosti za tragédii i turecká vláda. Vrazi byli podle dosavadního vyšetřování členové polovojenských jednotek, které úřady vyzbrojily pro boj proti kurdským povstalcům.