V Íránu začala registrace prezdentských kandidátů

Teherán - V Íránu byla zahájena registrace uchazečů o funkci prezidenta, který se bude volit 12. června. O další mandát se zřejmě bude ucházet současná hlava státu Mahmúd Ahmadínežád, jeho hlavními soupeři zřejmě budou umírněný konzervativec a bývalý premiér Mír Hosejn Músáví, bývalý velitel revolučních gard a zástupce konzervativních kruhů Mohsen Rezáí a reformátor a někdejší předseda parlamentu Mahdí Karrúbí. O kandidaturu se mohou ucházet i ženy. Konečný seznam má být zveřejněn 20. nebo 21. května a den na to začne předvolební kampaň.

Seznam přihlášených bude předán znalcům islámského práva v Radě dohlížitelů. Ta je v rukou konzervativních kruhů, je nadřazena parlamentu a sestaví konečnou listinu kandidátů. Při minulých volbách před čtyřmi lety vyřadila 1 000 uchazečů a na seznamu ponechala pouze sedm jmen. V minulých třiceti letech byly zásadně vyřazovány ženy, ale mluvčí rady nedávno řekl, že ženy se nyní mohou o kandidaturu ucházet.

O prezidentskou funkci se může ucházet osobnost z politických nebo náboženských kruhů. Musí mít íránské občanství a vyznačovat se „věrností k islámské republice“, jak se uvádí v ústavě. Dále to musí být šíita, a nikoli člen menšinových náboženských obcí, tedy ani sunnita, křesťan, žid nebo zoroastrián. Írán má 70 milionů obyvatel, právo volit hlavu státu má 46,2 milionu lidí.