Američan přeplaval jezero, aby navštívil vězněnou Su Ťij

Rangún - Jistému Američanu se podařilo kuriózním způsobem navštívit známou opoziční vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij, střeženou v domácím vězení. Dokázal totiž nepozorovaně přeplaval jezero, na jehož břehu dům Su Ťij leží, a pobyl u ní dva dny. Policie si jej všimla, teprve když po ukončení návštěvy plaval stejným způsobem zpátky, a zadržela jej. Oznámil to dnes barmský deník Myanma Ahlin. Policie muže identifikovala jako Johna Williama Yeattawa, držitele amerického pasu, který přijel do Barmy 2. května na turistické vízum.

Muž vyrazil plavecky přes jezero Inya v Rangúnu v neděli 3. května večer. Protáhl se zadem do rezidence Su Ťij a teprve v úterý před půlnocí se stejným způsobem vracel zpátky. Ve středu časně ráno jej však policejní hlídka na jezeře zpozorovala a zadržela.

Jako pomůcku pro dlouhou plavbu Američan používal prázdný pětilitrový kanistr. V hotelu Beauty Land, kde se ubytoval, policie zabavila jeho černý batoh, kleště, kameru a dvě stodolarové bankovky. Muž údajně přiznal, že u Su Ťij byl, motivy jeho činu však zůstávají nejasné. Jde ale zřejmě o první případ, kdy se cizinci podařilo proniknout do přísně střežené rezidence političky.

Mluvčí amerického velvyslanectví v Rangúnu Richard Mei řekl jen tolik, že se snaží zjistit více podrobností. Oficiálně prý úřad zatím nebyl barmskými orgány o případu informován.

„Su Ťij a ostatním politickým vězňům se horší zdravotní stav“

Do rezidence Su Ťij dnes vstoupila policie a pátrala po stopách po „návštěvě“. Opoziční Národní liga pro demokracii (NLD) již dala najevo, že „má obavy o bezpečnost“ své vězněné představitelky. Policie totiž dosud Su Ťij v domě zvenčí střežila, nikdy však do rezidence nevstupovala.

„U paní Su Ťij a také u ostatních politických vězňů, kteří jsou drženi v nejhorších vězeních, se zhoršuje zdravotní stav. A nejen kvůli jejich osobnímu zdravotnímu stavu, ale pro zlepšení politické situace v Barmě je propuštění všech politických vězňů nutné. Proto v současnosti běží celosvětová kampaň, kde žádáme generálního tajemníka OSN, aby si vzal tuto záležitost za svou osobní prioritu,“ informuje spoluzakladatelka Barmského centra Praha Sabe Amthor Soe. Ke kampani je možno přispět podpisem na petici, kterou lze nalézt i na stránkách Barmského centra.

Junta odmítla Su Ťij propustit, prodlouží jí trest

Barmská junta před několika dny odmítla žádost o propuštění Su Ťij, jejíž současný trest domácího vězení měl vypršet 27. května. NLD uvedla, že státní vojenské úřady předvolaly asistenta právníka Su Ťij a předaly mu dopis zamítající její propuštění. Podle dopisu „nebyly důvody žádosti (o propuštění) dostatečně silné“. Zamítnutí podle NLD však není spravedlivé, protože žádost nebyla řádně projednána.

Nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij strávila navzdory mezinárodním aktivitám za její propuštění, kterých se účastní například i bývalý český prezident Václav Havel, více než 13 z posledních 19 let v domácím vězení v Rangúnu. Zákon z roku 1975 proti rozvracení státu, na základě kterého byla Su Ťij bez soudu uvězněna, říká, že tresty odnětí svobody až do výše pěti let je možné udělit těm, kdo představují možné riziko pro veřejný pořádek.

Domácí vězení bylo Su Ťij loni v květnu prodlouženo o jeden rok, čímž došlo ke zjevnému porušení zákona, který tvrdí, že nikdo nemůže být zadržován déle než pět let, aniž by byl propuštěn nebo postaven před soud.

V roce 1990 Su Ťij vyhrála volby, junta to nerespektovala

Barma je pod vládou vojenského režimu od roku 1962. Současná junta se dostala k moci roku 1988 po potlačení celonárodního prodemokratického povstání. V roce 1990 se v zemi uskutečnily volby, ale junta odmítla respektovat drtivé vítězství demokratické strany v čele se Su Ťij.

Barmský voják
Zdroj: ČT24