Boje v Pákistánu: 143 mrtvých povstalců a milion lidí na útěku

Ženeva/Mingora (Pákistán) - Na 143 ozbrojenců hnutí Taliban zabila pákistánská armáda v uplynulých 24 hodinách při bojích v údolí Svát. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Ženevě dnes oznámil, že pokračující boje v severozápadním Pákistánu vyhnaly během několika posledních dní z domovů už půl milionu lidí. V této oblasti tak své domovy za posledních několik měsíců opustilo celkem už více než milion lidí.

„Odhadem 143 ozbrojenců bylo zabito v údolí Svát,“ citovala agentura Reuters sdělení vojenského mluvčího Atthara Abbáse na tiskové konferenci. Agentury poznamenávají, že potvrdit tuto bilanci z jakýchkoli nezávislých zdrojů není možné a stejně tak nejde ověřit, zda mezi mrtvými nejsou i civilisté.

Podle OSN už do bezpečných oblastí dorazilo 200 000 obyvatel severozápadního Pákistánu a dalších 300 000 je na cestě nebo se k útěku připravuje. Tento počet přibude k 555 000 uprchlíků, kteří z neklidné oblasti podél afghánských hranic utekli od srpna loňského roku, kdy se tu situace dramaticky zhoršila.

Pákistánské vojenské letectvo dnes pokračuje v bombardování pozic Talibanu v údolí Svát. Ve čtvrtek premiér Júsuf Ráza Gílání oznámil, že armáda dostala rozkaz „islámské teroristy zcela odstranit“.