Při vládním útoku na Srí Lance zemřely stovky civilistů

Kolombo - Na 378 civilistů bylo zabito při masivním dělostřeleckém bombardování, které vládní síly zaměřily na oblast na severu Srí Lanky. Oznámil to dnes zdravotnický zástupce srílanské vlády. Separatistická organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) ovšem uvedla, že při dnešních akcích zemřelo přes 1200 civilních obyvatel. Přesný počet obětí nelze ověřit, do oblasti bojů nemají přístup novináři ani humanitární pracovníci.

Podle zdravotnického zástupce srílanské vlády bylo do improvizované nemocnice doneseno 378 těl civilistů po několikahodinovém dělostřeleckém bombardování, které trvalo do dnešního rána. Dodal, že 1122 lidí utrpělo zranění.

Srílanská armáda odmítá, že by za bombardováním stála ona. Tvrdí, že proti rebelům používá jen lehkou vojenskou techniku.

Srílanské vládní síly vedou už několik měsíců v oblasti na severu ostrova bojové operace, aby skoncovaly se čtvrtstoletí trvajícím bojem LTTE za samostatný stát pro tamilskou menšinu. V uplynulých měsících se vládním vojákům podařilo vytlačit LTTE z jejich bašt a sevřít je v úzkém pásu při pobřeží. Spolu s nimi je však v oblasti bojů zablokováno několik desítek tisíc tamilských civilistů.

OSN vyzývá srílanskou vládu, aby vyhlásila příměří

Mezinárodní společenství v čele s OSN vyzývá bezúspěšně srílanskou vládu, aby vyhlásila příměří a umožnila civilistům z bojové zóny odejít. Prezident Mahinda Radžapakse to však odmítá s odůvodněním, že by tím povstalci získali čas k přeskupení sil.

Srílanská vláda dnes také uvedla, že deportovala tři novináře britské televize Channel 4, protože o konfliktu na tomto ostrovním státě údajně nepodávali objektivní zpravodajství. Deportovaní žurnalisté agentuře AP řekli, že vyhoštění zřejmě souvisí s jejich nedávnou reportáží o otřesných podmínkách a sexuálním zneužívání v uprchlických táborech.

Vydáno pod