Proces s novinářkou Saberiovou v Íránu se konal za zavřenými dveřmi

Teherán - V Íránu se dnes konal odvolací proces s americkou novinářkou Roxanou Saberiovou odsouzenou k osmiletému vězení za špionáž pro Spojené státy. Rozsudek se podle právníka Saberiové očekává v příštích dnech. Proces se konal za zavřenými dveřmi. Původně některé zdroje uváděly, že by rozsudek mohl být vynesen ještě dnes. „Máme dobré vyhlídky, jsme optimisté a věříme, že rozsudek z první instance bude podstatně změněn,“ řekl novinářům advokát Abdul Samad Choramšahí. „Verdikt je očekáván v nadcházejících dnech,“ dodal.

Rozsudek osmiletého vězení v první instanci vynesl jediný soudce ani ne po hodinovém slyšení. Dnes soud zasedal téměř celé dopoledne. Podle Choramšahího dali tři soudci obhajobě dost času a proces skončil v klidné atmosféře. Soudci však nevyhověli žádosti obhajoby o propuštění Saberiové na kauci.

Dvaatřicetiletou Saberiovou přivedli k dnešnímu soudu tři strážci. V tmavomodrém čadoru až po paty a bílých sandálech vypadala bledá a nervózní. Novinářka byla zatčena koncem ledna v Teheránu. Počátkem dubna byla odsouzena za špionáž pro Spojené státy, s nimiž Írán nemá dobré vztahy.

I prvoinstanční proces se konal za zavřenými dveřmi a novinářka se pak svěřila svému otci, že učinila nepravdivé doznání výměnou za slib brzkého propuštění. Pak zahájila hladovku, kterou tuto středu ukončila.

Za Saberiovou se postavil také prezident Barack Obama

Rozsudek nad Saberiovou vyvolal ve světě pobouření a mnoho vrcholných politiků včetně amerického prezidenta Baracka Obamy vyzvalo k jejímu osvobození. Krátce po vynesení rozsudku vyzval íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád revoluční soud, aby odvolání věnoval co největší pozornost.

Saberiová spolupracovala v Teheránu s mnoha zahraničními médii do roku 2006, kdy jí úřady odebraly povolení. Tento případ, který podle agentur hrozí znovu poškodit americko-íránské vztahy, přichází v době, kdy nová americká vláda učinila několik vstřícných gest vůči íránskému režimu s cílem navázat na dialog, který byl přerušen po íránské revoluci v roce 1979.