Obama žertuje na svůj účet: Budoucích 100 dní dokončím za 72 dní. Pak si odpočinu.

Washington - Asociace reportérů Bílého domu každoročně pořádá recepci, na které se stává terčem vtípků samotný americký prezident. Atmosféra tradičního setkání je uvolněná, napětí mezi šéfem Bílého domu a novináři, kteří komentují jeho práci, mizí.

Barack Obama byl čestným hostem večírku letos poprvé. Nejprve si musel vyslechnout satirické komentáře na svou osobu, potom dostal slovo i on, aby si udělal legraci sám ze sebe. Představil své plány na dalších 100 dní ve funkci.

„Během následujících 100 dní se naučím nekoukat pořád na čtecí zařízení a Joe Biden se naučí na něj koukat. Věřím, že mých následujících 100 dní bude tak úspěšných, že je dokončím za 72 dní. A sedmdesátý třetí den budu odpočívat,“ zažertoval Obama.

Pozvání na tuto akci přijímal i předchozí prezident George Bush mladší. Na recepci v roce 2006 například parodoval svůj zlozvyk používat několik synonym najednou. „Budu i nadále pokračovat v šíření naší politiky globálně, po světě, stejně jako mezinárodně,“ uvedl tenkrát Bush.

Neformální setkání amerického prezidenta tváří v tvář jeho novinářským kritikům má dlouhou tradici. Už ve dvacátých letech dvacátého století se ho účastnil tehdejší prezident Calvin Coolidge.