Demjanjuk je v dobré kondici, zůstane proto za mřížemi

Berlín - Devětaosmdesátiletý John (Ivan) Demjanjuk, kterého včera deportovali z USA do Německa, kde ho viní, že se jako dozorce v koncentračním táboře Sobibor podílel na vraždách několika tisíc Židů, nepotřebuje nemocniční péči, a může proto nastoupit do vazební věznice Stadelheim. Rozhodli o tom dnes vězeňští lékaři. Do dvou týdnů by mělo být známo i rozhodnutí, zda může podezřelý podstoupit soudní proces.

„Jeho stav je dobrý - neodpovídá jeho věku, nýbrž je lepší, než se dá očekávat u devětaosmdesátiletého člověka,“ uvedl mnichovský vězeňský lékař Jochen Menzel, podle kterého může být Demjanjuk bezpochyby vydán do vazby. Lékař však dodal, že stav zadrženého se může každou hodinu změnit. 

Devětaosmdesátiletý John Demjanjuk tak zůstane za mřížemi, do dvou týdnů by mělo navíc státní zastupitelství určit, zda může absolvovat soudní proces. Mnichovské státní zastupitelství hodlá Demjanjuka obžalovat během několika měsíců. 

Viní ho z toho, že se jako dozorce v roce 1943 v někdejším koncentračním táboře Sobibor účastnil vyvražďování Židů, údajně je měl sám vodit do plynových komor, za to si měl vysloužit přezdívku Ivan Hrozný. To ale Demjanjuk popírá a brání se, že byl sám Němci zajat a vězněn. 

Ivanu Hroznému hrozí 15 let vězení

V Německu mu hrozí trest odnětí svobody v délce 15 let. Státní zastupitelství tvrdí, že má dostatek důkazů o působení Demjanjuka v nacistických táborech. Mezi hlavní důkazní materiály patří příslušný služební průkaz SS, výpovědi jiného dozorce ze Sobiboru i záznamy z koncentračního tábora. Proti Demjanjukovi by měl svědčit i vězeň, který přežil pobyt v koncentračním táboře.


Německé úřady několik let usilovaly o Demjanjukovo vydání, to se jim nakonec podařilo, včera byl stařec původem z Ukrajiny dopraven do Mnichova. 

Deportaci se přitom dlouho úspěšně bránil, odvolával se na špatný zdravotní stav. Jeho rodina dokonce varovala, že by nemusel přelet přes oceán vůbec přežít. Jak ale lékaři potvrdili, zatím se Demjanjukovi daří relativně dobře.