Britští poslanci honem vracejí peníze za absurdní účty

Londýn - Londýnská politická elita se horečně snaží utišit už týden trvající skandál, který vypukl kolem zneužívání náhrad. Britští konzervativní poslanci podle šéfa strany Davida Camerona zřejmě budou muset vrátit peníze, které si nechali státem proplatit za absurdní účty. Politici si nechali ze státní pokladny vyplatit náklady třeba na likvidování krtků na farmě, čištění vodního příkopu kolem venkovského sídla, mandl, sušenky nebo parkování. Fantazie britských poslanců při utrácení peněz určených na bydlení neznala mezí. Teď ale peníze horečně vracejí.

Mimolondýnští poslanci si mohou nechat proplatit náklady na své druhé bydliště až do výše 24 tisíc liber za rok. Někteří toho beze zbytku využívali. Například vůdce liberálních demokratů Nick Clegg tento limit vyčerpal v posledních letech do poslední libry, a loni jej dokonce o 100 liber překročil. Dnes uvedl, že tyto peníze vrátí. I britský ministr zdravotnictví Phil Hope vrátí v přepočtu přes milion korun z poslaneckých náhrad. Jde zatím o nejvíc peněz, které kdy britský zákonodárce vrátil.

Vraťte peníze, nebo se vzdejte mandátu, říká lídr konzervativců

Podobně po vypuknutí skandálu, kdy britská média postupně zveřejňovala nesmyslné účty poslanců, zareagovali i další politici. Preference totiž rychle klesají, poslanci tedy zachraňují, co se dá. Například ještě včera ministryně pro obce a místní zastupitelstva Hazel Blearsová zaplatila přes 13 tisíc liber za daň z prodeje bytu, na který dostávala poslanecký příspěvek.

I přesto ale nadále britské listy pokračují ve zveřejňování pochybných účtů. Dnes se zaměřily především na liberály, zatímco v předcházejících dnech si všímaly labouristů a konzervativců. Podle médií si například šéf liberálních demokratů Menzies Campbell nechal proplatit 10 tisíc liber za zařízení druhého bytu, přes 1700 liber za prádelnu a 4700 liber za parkování. Stínový ministr vnitra Chris Huhne si zase naúčtoval mandl, sušenky či inzeráty do novin.

Absurdní účty

  • sušenky
  • mandl
  • parkování
  • dovoz hnoje
  • pověšení lustru
  • čištění bazénu
  • sekání trávy
  • prořezávání stromů
  • likvidace krtků
  • čištění vodního příkopu

Konzervativci a labouristé si prý zase nechávali proplácet například čištění bazénu, dopravu koňské mrvy na vlastní pozemek, vyčištění příkopu kolem domu nebo pověšení lustru.

Premiér Gordon Brown volá po krajních opatřeních, aby poslanci získali zpět důvěru voličů. Šéf konzervativců David Cameron zase oznámil, že přední konzervativní poslanci vrátí tisíce liber sporných nákladů a napříště budou moci předkládat k proplacení pouze účty za bydlení a provoz druhého bydliště, ale ne například za nábytek. Pokud se nepodřídí, hrozí jim prý vyloučení ze strany.

„Tohle jsou veřejné peníze, peníze daňových poplatníků. Jakožto poslanci bychom na tenhle prostý fakt neměli zapomínat. Je mi jedno, jestli se pohybovali v rámci pravidel. Bylo to špatně,“ prohlásil Cameron.