Vůdkyně barmské opozice Su Ťij je ve vězení, svět protestuje

Rangún - Prodemokratická disidentka Su Ťij, vůdkyně opozice v Barmě, byla obviněna z porušení domácího vězení a čeká ji soud. Uvedl to její právník. Obvinění přišlo po nedávné návštěvě jednoho Američana, který se dostal k jejímu domu bez vědomí úřadů. Muž minulý týden přeplaval jezero přilehlé k domu Su Ťij v Rangúnu. Při cestě zpátky ho pak policie zadržela. Barmské úřady 63letou Su Ťij převezly do věznice v Rangúnu. Většinu z posledních 19 let strávila v domácím vězení.

Za porušení domácího vězení hrozí vůdkyni barmské opozice pět let za mřížemi. Barmské úřady ji zřejmě chtějí nechat ve věznici až do voleb v roce 2010. Soud má začít v pondělí.

Podle informací navštívil Su Ťij v jejím domácím vězení Američan John Yettaw, který se k ní dostal po přeplavání jezera, na jehož břehu dům disidentky stojí. Yettaw strávil v domě dva dny, než ho barmská vojenská junta minulý týden zatkla. Su Ťij a její dvě spolupracovnice dnes byly převezeny do rangúnské věznice, kde mají být předvedeny před soudní tribunál.

Důvody, proč se třiapadesátiletý Yettaw z amerického Missouri vydal navštívit Su Ťij, stále nejsou jasné. Podle dostupných informací muž trpí cukrovkou, kvůli níž působí někdy dezorientovaně a zmateně. V domě Su Ťij údajně požádal matku s dcerou, které jediné mohou s barmskou disidentkou pobývat, o jídlo a nocleh.

Svět odsoudil zatčení Su Ťij a vyzývá k jejímu propuštění

Uvěznění a obvinění Su Ťij dnes odsoudila řada mezinárodních aktérů včetně EU, USA a OSN. České předsednictví EU v prohlášení uvedlo, že hluboce lituje zatčení Su Ťij, a zároveň se podivilo nad tím, že k němu došlo krátce před 27. květnem, kdy mělo její domácí vězení skončit. EU důrazně Barmu vyzvala k tomu, aby Su Ťij propustila a zahrnula ji do procesu národního usmíření. Stejnou výzvu adresovala barmské juntě šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová, britský premiér Gordon Brown nebo generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Pobyt ve věznici může ohrozit život disidentky

Policie už u domu Su Ťij v Rangúnu zpřísnila bezpečnostní opatření. Ta zvýšila i ve věznici v Insein, kam disidentku převezla. Příznivci disidentky se obávají o její osud. „Odsouzení do věznice Insein pro některé lidi znamená trest smrti. Řada jich tam zemřela. V domácím vězení ji nespravedlivě drží přes 13 let. Podmínky ve věznici mohou ohrozit její život. To je naprosto nepřijatelné,“ prohlásila Debbie Stothardová, aktivistka z organizace na ochranu lidských práv Alternative ASEAN Network on Burma.

O víkendu informovaly světové sdělovací prostředky, že Su Ťij už několik dní nejedla a že kvůli dehydrataci dostává infuze. Lékař navštívil disidentku minulý pátek, kdy se snažil zavodnit její organismus a podal jí léky na nízký tlak. Barmská junta ale nezaručila, že doktora pustí k Su Ťij i v dalších dnech.

Su Ťij, která dostala před 18 lety Nobelovu cenu za mír, za minulých 19 let strávila víc než 13 v domácím vězení. Barmská junta, která je u moci od roku 1962, ji řadí mezi osoby ohrožující veřejný pořádek a vězení jí prodlužuje. O propuštění Su Ťij usilují lidé na celém světě, včetně bývalého českého prezidenta Václava Havla.