Teleskop Herschel a satelit Planck letí za počátky vesmíru

Kourou (Francouzská Guyana) - Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně ve čtvrtek odstartovala raketa Ariane 5 ECA Evropské vesmírné agentury, která dopravuje do kosmu největší infračervený teleskop Herschel a satelit Planck. Kosmická observatoř Herschel bude sledovat vzdálené chladné objekty ve vesmíru, zejména prach a mlhoviny, z nichž se rodí hvězdy a planety. Satelit Planck bude zkoumat reliktní záření, jež je svědectvím rané fáze vývoje vesmíru.

Obě družice doletí do vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země, kde na ně nebudou mít rušivý vliv planeta Země, Slunce ani Měsíc, za zhruba 60 dní. Zatímco obří teleskop pojmenovaný po slavném astronomovi Williamu Herschelovi má v kosmu působit nejméně tři roky, sonda nesoucí jméno zakladatele kvantové fyziky Maxe Plancka má před sebou jen maximálně 21 měsíců. Podle ředitele České kosmické kanceláře Jiřího Koláře mají obě družice oproti svým předchůdkyním daleko větší rozlišovací schopnost.

„Start proběhl naprosto v pořádku,“ řekl Petr Heinzel z Akademie věd České republiky. Zařízení se oddělila od rakety a jsou na cestě na místo, kde budou pozorovat, dodal. Cesta tam bude trvat asi dva měsíce. Herschel i Planck již mezitím navázaly první kontakt se stanicí na Zemi. Signály obou satelitů jsou jasné a silné, informovala ESA.

Česká republika, která je členem ESA od loňska, se na tomto dlouho dopředu připravovaném projektu technicky přímo nepodílela.

Německý rodák Herschel působil v 18. a na počátku 19. století na dvoře anglického krále Jiřího III. Proslavil se zejména objevem planety Uran. Mimo jiné také prokázal existenci infračerveného záření.