Kaddáfího klan žaluje NATO u tribunálu

Tripolis – Rodina Muammara Kaddáfího hodlá podat k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) stížnost na NATO za spoluúčast na Kaddáfího smrti. S odvoláním na právníka Kaddáfho klanu o tom dnes informovala stanice Al-Džazíra. Zástupce Libye při OSN Ibrahím Dabbaší dnes mezitím popřel, že by někdo z bojovníků Přechodné národní rady Kaddáfího zabil. Svržený vůdce podle něj zemřel na následky zranění, která utrpěl před svým zadržením.

„Kaddáfí byl zraněn během střetů mezi jeho stoupenci a povstalci,“ prohlásil Dabbaší. „Ve chvíli, kdy byl zatčen, krvácel na břiše a na hlavě. Zemřel před příjezdem do nemocnice v Misurátě,“ uvedl velvyslanec. Podle jeho informací na Kaddáfího nestřílel žádný z revolucionářů.

Francouzský právník Marcel Ceccaldi v minulosti pracoval pro Kaddáfího vládu, nyní hájí zájmy jeho rodiny. Dnes prohlásil, že se klan obrátí na ICC se stížností kvůli útoku letadel NATO na konvoj, v němž se Kaddáfí snažil minulý čtvrtek ujet ze Syrty. Tento útok podle právníka přispěl ke Kaddáfího smrti. „Záměrné zabití (osoby chráněné Ženevskou konvencí) lze podle článku 8 římského statutu ICC definovat jako válečný zločin,“ uvedl Ceccaldi.

Neřekl, kdy bude stížnost podána. Bude se prý ale týkat jak vedení aliance, tak vůdců jednotlivých členských zemí. 

Dopadení Muammara Kaddáfího
Zdroj: Libyan TV/AP Photo

Sajf Islám se prý chce vydat soudu v Haagu

Přechodná národní rada dnes přišla s tvrzením, že se chce Kaddáfího syn Sajf Islám nechat vydat Mezinárodnímu trestnímu tribunálu v Haagu. Svoje vydání údajně nabídl i bývalý šéf rozvědky Abdalláh Sanúsí.

Podle úterních informací byl Sajf Islám na útěku z Libye do Nigeru. Kaddáfího druhorozený syn, jehož vydání požaduje Mezinárodní trestní soud (ICC) kvůli zločinům proti lidskosti, prý prchá stejnou trasou, jakou v září povstalcům unikl jeho mladší bratr Saadí. Nejprve tak měl překročit hranice s Alžírskem, odkud bude pokračovat do Nigeru. Cestou mu prý pomáhají Tuarégové, kteří patřili k nejvěrnějším stoupencům jeho otce.

Sajf Islám Kaddáfí
Zdroj: Dario Lopez-Mills/AP Photo

Nigerská vláda dříve prohlásila, že členové Kaddáfího režimu, kteří v zemi požádají o azyl, nebudou vydáni do Libye, pokud nebude zaručena jejich bezpečnost. Uvedla ale také, že osoby stíhané ICC vydá.

O Sajfu Islámovi během bojů proti Kaddáfího režimu i po nich kolovala řada informací, které se později ukázaly jako nepravdivé. Jen za poslední týden informovala média o tom, že byl zabit nedaleko Syrty, nebo o tom, že byl zadržen východně od Tripolisu. Později však tato tvrzení popřela. V den úmrtí svého otce ve videonahrávce vysílané syrskou televizí Ar-Raj vyzval Kaddáfího věrné, aby pokračovali v boji.

V Libyi se našly chemické zbraně

Jednotky Přechodné národní rady (NTC) dnes oznámily, že nalezly chemické zbraně. Už je prý zajistily. „Jsou z Kaddáfího éry a jsou pod dozorem, dokud je nebude možné předat,“ řekl člen NTC. Neupřesnil ovšem, kde se zbraně našly ani kolik jich bylo.

Šéf libyjské Přechodné národní rady (NTC) Mustafá Džalíl dnes požádal Severoatlantickou alianci, aby pokračovala ve vojenské misi v Libyi. „Nyní, když jsme dosáhli vítězství, si libyjský lid přeje, aby NATO pokračovalo ve své misi nejméně do konce roku,“ řekl Džalíl. 

Velvyslanci 28 zemí NATO měli dnes formálně potvrdit nedávné rozhodnutí aliance ukončit vojenskou misi v Libyi do 31. října, ale budou o tom jednat až v pátek. Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen chce působení NATO v Libyi probrat se zástupci Přechodné národní rady (NTC) a OSN.

V pátek by měla Rada bezpečnosti OSN také probrat zrušení sankcí proti Libyi. Především jde Libyjcům o zrušení bezletové zóny. Ta je nad Libyí od března.

Putina obrázky zkrvaveného Kaddáfího znechutily

Ruský premiér Vladimir Putin dnes kritizoval zveřejnění snímků Kaddáfího v médiích poté, co byl zraněn a zabit. „Téměř celá Kaddáfího rodina byla zabita, jeho mrtvolu ukazovali na všech mezinárodních kanálech. Na to se nedá dívat, aniž by člověk byl znechucen. Co to má znamenat?“ rozčiloval se Putin. „Miliony lidí se dívají na tyto snímky, včetně dětí. Není to dobré. (…)  Je celý zakrvácený, zraněný, byl ještě naživu, než ho dobili… a pak ho ukazují na obrazovkách,“ řekl na zasedání koordinačního výboru Všeruské lidové fronty. Kritizoval také operaci NATO v Libyi, která přispěla k pádu Kaddáfího režimu, a rezoluci Rady bezpečnosti OSN k Libyi přirovnal k výzvě ke křižáckým výpravám.

Súdán podporoval libyjské povstalce

Súdán posílal zbraně, munici a další pomoc libyjským povstalcům, kteří svrhli Kaddáfího. Uvedl to dnes súdánský prezident Umar Bašír, podle něhož šlo o reakci na Kaddáfího podporu povstalcům v západním Dárfúru a jižním Súdánu, který se osamostatnil 9. července. Místní činitelé nyní věří v lepší vztahy s Libyí. „Všichni víte, jakou roli hrála Libye při destabilizaci Súdánu a súdánské bezpečnosti,“ prohlásil Bašír při projevu ve východosúdánské Kassale. „Vaše podpora, ať už humanitární pomoc, zbraně nebo munice, se dostaly k libyjským revolucionářům v Misurátě, západních horách, Benghází nebo Kufře. Jednotky, které vstoupily do Tripolisu, byly vyzbrojeny z části súdánskými zbraněmi,“ dodal.

Vydáno pod