CIA popírá, že by oklamala Kongres ohledně týrání vězňů

Washington - Ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) Leon Panetta dnes popřel, že by jeho agentura oklamala Kongres ohledně tvrdých vyšetřovacích metod a týrání vězňů podezřelých z terorismu, jak to ve čtvrtek tvrdila předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

„Aby bylo úplně jasno, není naší politikou ani naším zvykem uvádět zákonodárce v omyl. Bylo by to proti našim zákonům i proti našim hodnotám,“ uvedl Panetta v prohlášení pro zaměstnance CIA. Když CIA informovala zákonodárce o vyšetřovacích metodách, které byly uplatňovány vůči podezřelým z terorismu, její zaměstnanci tak podle Panetty činili „s veškerou čestností“.

Pelosiová ve čtvrtek obvinila CIA a předchozí Bushovu administrativu, že jí oklamaly ohledně týrání vězňů podezřelých z terorismu, především pak v souvislosti s takzvaným waterboardingem. Prý ji v letech 2002 až 2003 ujišťovaly, že se waterboarding zaprvé nepoužívá, zadruhé že je zcela legální.

Pelosiovou, která patří mezi vlivné spojence prezidenta Baracka Obamy, minulý týden republikáni obvinili, že už v roce 2002 věděla o kontroverzních vyšetřovacích metodách, které se uplatňovaly vůči podezřelým z terorismu, a že nic proti tomu nedělala. Ta to ale důrazně odmítla.