Občanská válka na Srí Lance končí. Tamilové kapitulovali

Kolombo - Srílanští tamilští separatisté Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) dnes oznámili, že ukončují boje. Srílanský prezident Radžapakse ohlásil vítězství nad Tamilskými tygry ve čtvrtstoletí trvající občanské válce již v sobotu. Vládní armáda také pravděpodobně našla tělo vůdce tamilských rebelů Vélupilláího Prabhákarana. Jeho identita však ještě nebyla potvrzena. Tamilští tygři byli poraženi po rozsáhlé armádní ofenzivě, kterou vláda zahájila v lednu. Poslední měsíc bojovali separatisté v obklíčení.

„Tato bitva skončila trpce,“ prohlásil přední představitel organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) v komuniké zveřejněném na internetové stránce Tamilnet.com, blízké separatistům. „Proti nepříteli, který zabíjel naše lidi, nám nezbývá nic jiného, než nechat umlknout své zbraně. Litujeme životů, které byly zmařeny,“ stojí v prohlášení vydaném krátce poté, co Tamilové přišli o 70 bojovníků. Armádní vojska je zastřelila ve chvíli, kdy se snažili uniknout na člunech.

Tamilové podlehli vládní ofenzivě. Trvala 4 měsíce

Do defenzivy se separatističtí bojovníci dostali poté, co vládní vojska v lednu dobyla jejich poslední baštu, přístavní město Mulativu na severovýchodě ostrova. Území, na němž se Tamilové pohybovali, se v průběhu jara rapidně snižovalo. Po dobytí Mulativu ovládali území necelých 400 čtverečních kilometrů, v posledních dnech poté, co je armáda odřízla od pobřeží a možného úniku, se zbytky bojovníků bránili na ploše tří kilometrů čtverečních.

V souvislosti s vládní vojenskou operací došlo ale také k ohrožení tisíců civilistů. Podle některých humanitárních organizací byli terčem palby nejen ze strany tamilských separatistů, ale i vládních vojsk. Během bojů Tamilové také zajali více než 200 000 lidí.

OSN upozorňuje na úmrtí 7000 cilivistů

Podle OSN v bojích v období od 20. ledna do 7. května zahynulo 7000 civilistů a dalších 16 700 bylo zraněno, za což si srílanské vedení vysloužilo kritiku i od Organizace spojených národů. Povstalci však v internetové zprávě tvrdí, že jen od včerejška zemřely tři tisíce civilistů. Počet neozbrojených obětí by tak stoupnul na deset tisíc. Srílanská armáda tomu odporuje. Dnes oznámila, že z bojové zóny osvobodila poslední tamilské obyvatele.

Srílanský prezident Máhinda Radžapakse kvůli ukončení občanské války přerušil svou státní návštěvu Jordánska a rychle se vrátil do vlasti. V očekávání brzkého konce bojů vyšly dnes do ulic tisíce Srílančanů, aby tancem a ohňostroji oslavovaly.

Blížící se konec občanské války byl ale zřejmý již v průběhu týdne. V pátek mluvčí prezidenta Anuša Palpita prohlásil, že do 48 hodin budou „ze spárů Tamilů vysvobozeny tisíce civilistů“, a podle informací srílanské armády se snažily rodiny nejvyšších vůdců uprchnout do ciziny.

Kdo jsou Tamilští tygři?

Boje mezi vládou a povstalci začaly na začátku roku 1983 a za pětadvacet let separatistického povstání Tamilů zahynulo nejméně 70 tisíc lidí. Kořeny bojů spadají až do roku 1948, kdy se země stala nezávislou na britské koruně. Tehdy Srí Lanka zažila vlnu násilí páchanou většinovým etnikem Sinhálců na menšinových Tamilech.

Na základě těchto vln represálií vzniklo v 70. letech guerillové hnutí opírající se o marxismus Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) a poprvé na sebe upozornilo útoky v červenci 1983. Záhy poté se nominovalo do pozice jediných řádných reprezentantů tamilské menšiny a definovalo svůj cíl, vytvořit nezávislý tamilský stát, tzv. Ílam. Začala pětadvacetiletá občanská válka, kdy separatisté sřídavě ovládali významná srílanská území. Disponovali vlastní armádou, dělostřelectvem i letadly, útočili také sebevražednými atentáty.