Barmská disidentka Su Ťij je podle obhájců nevinná

Rangún - V Barmě zítra začne soudní proces se známou disidentkou a nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Ta je obžalována z toho, že porušila domácí vazbu udělenou vládní vojenskou juntou tím, že ji bez vědomí úřadů v jejím bydlišti v Rangúnu navštívil cizinec. Nyní jí za to hrozí domácí vězení, podle svého právního zástupce je ale jednoznačně nevinná.

„Po vyslechnutí svědectví o průběhu událostí je naprosto jasné, že nešlo o porušení podmínek spojených s omezeními,“ prohlásil advokát Ťi Win, který dostal povolení Su Ťij navštívit ve vězení.  „Požádala mne, abych jejím přátelům a ostatním řekl, že se jí vcelku dobře daří. Je připravena říci po pravdě, že nikdy neporušila zákon,“ dodal právník. 

Obhajoba prý v pondělí požádá soud, aby proces, v němž vedle opoziční političky budou souzeny i její dvě spolupracovnice, byl veřejný a aby Su Ťij byla propuštěna na kauci.

Návštěva Američana v domě u Su Ťij stále nejasná

Podle informací hlavní barmské opoziční strany Národní ligy pro demokracii, v jejímž čele Su Ťij stojí, navštívil disidentku v jejím domácím vězení z dosud nejasných důvodů Američan John Yettaw. Dostal se k ní po přeplavání jezera, na jehož břehu její dům stojí. Yettaw strávil v domě dva dny, přestože ho Su Ťij údajně vyzvala, aby jej opustil. Po dvou dnech ho na cestě z domu barmská vojenská junta zatkla. Obviněn byl ze vstupu do zakázané zóny a z porušení imigračních zákonů.

Su Ťij, která dostala před 18 lety Nobelovu cenu za mír, z minulých 19 let strávila víc než třináct v domácím vězení. Barmská junta, která je u moci od roku 1962, ji řadí mezi osoby ohrožující veřejný pořádek a vězení jí prodlužuje. O propuštění Su Ťij usilují lidé na celém světě, včetně bývalého českého prezidenta Václava Havla.