Füle: Irové by měli říct datum referenda o Lisabonu na summitu

Brusel - Bylo by dobré, pokud by Irové oznámili termín konání druhého referenda o Lisabonské smlouvě na summitu Evropské unie, který se uskuteční ve druhé polovině června v Bruselu. Uvedl to český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. V prosinci se unie dohodla, že dá Irům určité záruky, že Lisabonská smlouva nepřinese změny například v oblasti daní, potratů či tradiční irské neutrality. Nyní se členské státy snaží najít formu, jakou by přesně tyto garance měly mít.

„Myslím, že by datum, kdyby bylo ohlášeno na červnové radě, bylo určitě dobrým krokem vpřed, ale především se musíme nejdřív shodnout na textu těch záruk,“ řekl Füle před jednáním, na němž se zástupci členských států budou právě o těchto zárukách bavit.

„Máme nějaký plán, jak k textu těch záruk přijít. Příští týden začnou konzultace bilaterální tady v Bruselu… Vše je zatím nastaveno na to, abychom těsně před červnovou radou měli dojednaný text záruk pro Irsko tak, aby druhé referendum v Irsku mohlo proběhnout úspěšně pro EU a úspěšně pro Lisabonskou smlouvu,“ dodal bez dalších podrobností Füle, který minulý týden ostrovní stát navštívil a který hovořil i s řadou dalších partnerů v EU.

Irové, kteří o Lisabonské smlouvě jako jediní v EU rozhodovali v referendu, tento složitě dojednávaný dokument o reformě fungování a rozhodování v unii loni v červnu odmítli, čímž se unie dostala do vážných problémů.

Irové jsou podle průzkumu pro Lisabon
Zdroj: ČT24