OSN apeluje na lidské zacházení s vězni v Libyi

New York/Tripolis – Organizace spojených národů vyzvala libyjské činitele, aby zabránili případným pokusům o odvetu vůči stoupencům svrženého diktátora Muammara Kaddáfího. Komise pro vyšetřování lidských práv apelovala také na lidské zacházení se zadrženými bez ohledu na jejich příslušnost. Na zacházení se zajatci v Libyi upozornilo zadržení a následné zabití samotného Kaddáfího ve čtvrtek. V pondělí organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch našla mrtvoly 53 Kaddáfího stoupenců, kteří byli podle všeho zastřeleni po zatčení.

Podle předsedy vyšetřovací komise Philippa Kirsche je nyní velmi důležité, aby Přechodná národní rada (NTC) a všechny ozbrojené skupiny v Libyi zacházely se zadrženými, které mají pod kontrolou, s respektem a v souladu s jejich právy. „Zvláště vyzývám ozbrojené skupiny, aby se vyvarovaly odvetných útoků a svévolných represí Libyjců či cizinců,“ prohlásil Kirsch.

Komise má za úkol vyšetřit smrt Kaddáfího vzhledem ke značným nejasnostem, které okolo ní panují. OSN a organizace pro lidská práva v návaznosti na zveřejnění okolností jeho úmrtí upozornily na možnost, že byl svévolně zastřelen. Podle mezinárodního práva jde v tom případě o vraždu a tedy válečný zločin.

„Začátek nové éry dává NTC a budoucí vládě šanci učinit čáru za minulostí,“ prohlásil Kirsch. „Komise věří, že během vyšetřování porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva v Libyi bude svědkem kroků NTC a budoucích činitelů vedoucích k prevenci porušování lidských práv,“ citovala agentura Reuters komisi.

Vydáno pod