Obviněný velitel súdánských povstalců sám přijel do Haagu

Haag - Haagskému mezinárodnímu trestnímu soudu se dobrovolně vydal velitel súdánských povstalců Abú Garda. Čelí třem obviněním z válečných zločinů v Dárfúru. Vztahují se k přepadení tamního tábora mírových sborů Africké unie v roce 2007. Zahynulo při něm 12 vojáků. Dnes Abú Gardu čeká předběžné líčení. Bez potrestání zatím zůstávají tři další podezřelí ze zločinů v Dárfúru, včetně súdánského prezidenta Umara Bašíra.

Garda i přesto, že projevil ochotu se k soudu v Haagu dostavit, trvá na své nevině. Už v neděli nicméně přiletěl do Nizozemí. V listopadu loňského roku požádal vrchní žalobce o vydání zatykače na tři vůdce dárfúrských rebelů, včetně Abú Gardy. 

Podle obžaloby tito lidé zorganizovali útok ze září 2007, kdy rebelové zaútočili na tábor Africké unie, při kterém přišlo o život 12 členů humanitární mise. Garda jakoukoli účast na tomto masakru odmítá. Žalobce ale tvrdí opak, podle něj je vražda humanitárních pracovníků vážným zločinem, který je třeba potrestat. 

Ze zločinů v Dárfúru je v Haagu obviněn i súdánský prezident Umar Bašír, který měl spáchat hned sedm válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, včetně vraždy, znásilnění a mučení. I na něj byl vydán zatykač, Haag požádal o jeho vydání. Představitelé Súdánu ale odmítají prezidenta vydat.

Vydáno pod