Rusko a USA startují jednání o jaderném odzbrojování

Moskva/Washington - V Moskvě dnes začíná první kolo rusko-amerických rozhovorů o nové dohodě o snižovaní počtů strategických jaderných zbraní. Smlouva má nahradit smlouvu START 1, jejíž platnost vyprší v prosinci. Podle dřívějšího vyjádření ruského ministerstva zahraničí potrvají nynější jednání do středy. Základní obrysy nového dokumentu dohodli prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv na dubnovém setkání států G20 v Londýně.

Snižování počtu jaderných zbraní patří mezi základní cíle americké administrativy. Návrh oboustranného snížení jaderného arzenálu Kreml podle pozorovatelů zřejmě nepřipouští. Předpokládá se, že bude navíc požadovat i konec amerických plánů na výstavbu protiraketového deštníku ve střední Evropě. „Tento systém ve východní Evropě ohrožuje strategické zájmy Ruské federace. Čekáme, zda americká administrativa přezkoumá jeho stavbu v této oblasti,“ podotknul ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Obama výstavbu protiraketového systému v Česku a Polsku podmiňuje hrozbou íránského jaderného programu. „Pokud nebude Írán pokračovat ve svém jaderném programu, nebudeme potřebovat protiraketový systém,“ řekl americký prezident Barack Obama.

Moskva nyní podle Federace amerických vědců disponuje 2790 strategickými hlavicemi, zatímco Washington jich má 2200.

Dokument nahradí smlouvu z konce studené války

Na obnově rozhovorů o nástupci smlouvy START 1, kterou obě velmoci uzavřely v roce 1991, se v dubnu dohodli prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv. Ruští a američtí vyjednávači se mají setkávat pravidelně. Otázka jaderného odzbrojení má být také na programu květnového setkání ministrů zahraničí obou zemí Sergeje Lavrova a Hillary Clintonové a červencové schůzky Obamy s Medveděvem, kdy už by měly být hotové obrysy nové smlouvy.

Smlouva START 1 vedla k výraznému snížení stavu strategických zbraní. USA a Rusko se v ní zavázaly snížit svůj arzenál na 6000 jaderných hlavic a 1600 strategických nosičů. Nová dohoda má jít mnohem dále než takzvaná moskevská smlouva (SORT), kterou podepsali předchozí prezidenti George Bush a Vladimir Putin v roce 2002. Ta umožňuje každé straně mít až 2200 jaderných hlavic.

  • Ruská mezikontinentální balistická střela autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/664/66360.jpg
  • Vojenská přehlídka v Moskvě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/851/85061.jpg