USA věnují na Pákistán přes 100 milionů dolarů

Washington - Spojené státy chtějí ze svých fondů uvolnit víc než 100 milionů dolarů na humanitární pomoc v Pákistánu. Dnes to oznámila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Uvedla, že americká politika vůči Pákistánu byla v posledních 30 letech „nesouvislá.“ Od začátku měsíce uteklo z oblastí, kde vládní vojska válčí s Talibanci, skoro milion a půl civilistů, celkem jich uprchlo už přes 2 miliony. Mluvčí vysokého komisaře OSN pro uprchlíky situaci přirovnal k etnickým masakrům ve Rwandě před pěti lety.

„Myslím, že je fér říci, že naše politika vůči Pákistánu byla v posledních 30 letech nesouvislá.  Nevím, jaké jiné slovo použít,“ prohlásila dnes Hillary Clintonová. 

Situací v Pákistánu, kde se v poslední době vyhrotily boje mezi armádou a Talibanem, znepokojuje OSN. Od začátku května uteklo z oblasti konfliktu přes 1,5 milionu lidí. OSN podle mluvčího vysokého komisaře pro uprchlíky Williama Spindlera bude muset na pomoc v této oblasti vynaložit stovky milionů dolarů. 

„Již dlouho nebylo někde tolik uprchlíků. Je to obrovský počet lidí,“ uvedl mluvčí, který situaci v Pákistánu přirovnal, k době etnických masakrů v roce 2004 ve Rwandě. 

V údolí Svát, ležícím jen 130 kilometrů od pákistánské metropole Islámábádu, bojuje pákistánská armáda s asi 15 tisíci vojáků proti 5000 ozbrojenců z hnutí Taliban.

Pákistánští uprchlíci
Zdroj: ČT24