Írán otestoval raketu země-země

Teherán - Írán dnes úspěšně uskutečnil další utajenou zkoušku rakety typu země-země s doletem 2000 kilometrů. Oznámil to dnes íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Střela s tak dlouhým doletem je schopná zasáhnout cíle třeba v Izraeli nebo základny Spojených států v oblasti Perského zálivu. Izrael dnes varoval, že teď by se měla Íránu obávat i Evropa. Úspěšnou zkoušku íránské rakety potvrdilo i americké ministerstvo obrany. Spojené státy označily test za krok špatným směrem.

„Střela Sadžíl 2, která má vyspělou technologii, byla dnes vypuštěna… Zasáhla přesně svůj cíl,“ oznámil dnes prezident Ahmadínežád během své návštěvy severní íránské provincie Semnan, kde se test rakety uskutečnil. „Teď Írán může poslat do pekla jakoukoli vojenskou základnu, z níž proti němu bude vypálena jediná střela,“ dodal Ahmadínežád.

Dolet nové rakety Sadžíl 2 se dá srovnat s další íránskou raketou Šaháb 3, jde o dosah asi 2000 kilometrů, což by znamenalo, že střela by mohla zasáhnout území Izraele nebo základny USA v Perském zálivu. Zpráva zřejmě vyvolá vlnu znepokojení v západním světě, který Írán soustavně kritizuje za jeho jaderný program.

Írán už loni v listopadu oznámil, že raketu Sadžíl vyzkoušel. Podle Teheránu jde o raketu nové generace, střelu typu země-země, která prý má ochránit Írán před útoky. Z nynějších zpráv ministerstva obrany vyplývá, že jde o „dvoustupňovou raketu se dvěma motory, v níž se jako pohon používá kombinované pevné palivo“.

Tajemník izraelského ministra zahraničí Danny Ajalon v izraelském rozhlase řekl, že pro Izrael dnešní íránský test nic nemění, protože Íránci už v minulosti testovali raketu s doletem 1500 kilometrů, která jim pro zasažení židovského státu stačí. „Teď by se měli začít obávat Evropané. Íránci také pracují na balistické střele s doletem 10.000 kilometrů, která by mohla zasáhnout východní americké pobřeží,“ řekl.

Íránské rakety Šaháb-3 (Létavice) jsou schopnné zasáhnout cíle na Balkáně.
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová