OSN navrhuje nárazníkové bezpečnostní zóny v Abcházii

New York - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun doporučil vytvoření 12 kilometrů širokých bezpečnostních zón na obou stranách linie příměří mezi Gruzií a odštěpeneckou provincií Abcházie. V těchto zónách by měly být zakázány veškeré vojenské síly, výzbroj a vybavení.

Za touto nárazníkovou bezpečnostní zónou navrhuje Pan Ki-mun z obou stran další „zóny omezení“, rovněž hluboké 12 kilometrů. V nich by sice již mohly mít obě strany až 600 vojáků, ale pouze lehce vyzbrojených. Dělostřelectvo, tanky, raketové systémy a minomety ráže nad 80 milimetrů by zde byly zakázány. Výjimku by představovaly obrněné transportéry, kterých by každá strana mohla mít v pásmu omezení nanejvýš deset. Vstup letadel včetně bezpilotních výzvědných do obou zón je zcela zakázán.

Generální tajemník světové organizace koncepci vytvořenou odborníky předložil na žádost Rady bezpečnosti OSN, která si vyžádala návrhy na oživení mise OSN v Abcházii po rusko-gruzínské válce o Jižní Osetii loni v srpnu. Pan Ki-munova zpráva se týká jen Abcházie, protože v Jižní Osetii OSN pozorovatele nemá.

Odštěpenecká Abcházie je de facto na Gruzii nezávislá od roku 1993, kdy dvouleté boje s gruzínskými jednotkami skončily příměřím sledovaným pozorovateli OSN. Po loňské srpnové válce si 129členná pozorovací mise světové organizace vyžádala upřesnění a změny vzhledem k nové situaci.

V doprovodné zprávě Pan Ki-mun uvádí, že bezpečnost na pomezí Abcházie a Gruzie „zůstává křehká, s trvalou hrozbou incidentů včetně těch pocházejících od min a výbušných nástražných zařízení“. „Režim příměří jako základ pro oddělení vojsk a stabilizaci trvale eroduje,“ zdůrazňuje šéf světové organizace. Navrhovaná dohoda posilující bezpečnostní režim je nezbytná pro dlouhodobou stabilizaci a fungování role OSN v regionu, dodává.